Як президент відкривав Бескидський тунель збоку Закарпаття (Фоторепортаж)

Опубліковано:

Учора, 24-го травня, відбулося офіційне відкриття Бескидського двоколійного залізничного тунелю, що знаходиться на перегоні "Бескид-Скотарське". Як вже повідомляв "Про Захід", врочисто відкрив та вперше проїхав тунелем президент України Петро Порошенко, який для цього прилетів на Закарпаття, а з Волівця дістався до західного порталу тунелю на закарпатському боці, де на нього вже чекали будівельники, залізничники та журналісти. До цього чин освячення тунелю провели владики трьох християнських конфесій: єпископ Ужгородський і Закарпатський Української православної церкви Київського патріархату Варсонофій, єпископ Мукачівський і Карпатський Української автокефальної православної церкви Віктор та архієпископ Мукачівський і Ужгородський Української православної церкви Московського патріархату Феодор.

Зустрічали ж президентську делегацію в.о. директора регіональної філії "Львівська залізниця" ПАТ "Укрзалізниця" Зіновій Заньків та голова правління "Будівельна Асоціація Інтербудмонтаж" – Володимир Петрук. Президент насамперед подякував тим, хто останні чотири роки працював над зведенням Бескидського тунелю, за наполегливу працю та те, що об'єкт був зведений навіть з випередженням графіку. Петро Порошенко відзначив, що Бескидський тунель – це символ ефективної співпраці між будівельниками, залізничниками, представниками української влади та Європейського Союзу. Потому президент врочисто відкрив меморіальну табличку, яка засвідчує час відкриття руху для потягів новозбудованим тунелем та зробив спільне фото з очільниками трьох християнських конфесій. Далі гарант на потязі рушив вбік східного порталу на львівському боці, де локомотив розірвав врочисту стрічку, і продовжилася офіційна частина церемонії відкриття тунелю.

Характеристики нового тунелю – це другий найдовший тунель в Україні: довжина 1764 м, висота 8,5 м, ширина 10,5 м. Завдяки двом коліям, тунель зможе пропускати понад сотню потягів за добу, проти 47 поїздів, які могли проходити через старий тунель. Окрім того, збільшиться й сама швидкість руху – 60 км/год, для порівняння старий тунель дозволяв розвивати швидкість лише 20-40 км. Це дозволить Україні насамперед збільшити потужності вантажних перевезень залізницею. Тунель є частиною міжнародного понад 1500 кілометрового транспортного коридору "Трієст-Любляна-Будапешт-Братислава-Ужгород-Львів". На будівництво об'єкту було витрачено майже 3 мільярди гривень. Кошти були надані у рамках кредитної угоди з ЄБРР та співучасті ЄІБ і України.

"Про Захід"

Про Захід