Як ввезти в Україну автівку з литовською реєстрацією?

Опубліковано:

На сьогодні митне оформлення транспортних засобів особистого користування (у тому числі й автомобілів з литовською реєстрацією), що тимчасово ввозяться на митну територію України чи ввозяться з метою транзиту, здійснюється відповідно до норм Митного кодексу України, інфорумє прес-служба Ужгородської міськради.

При тимчасовому ввезенні товарів і транспортних засобів застосовується, зокрема, Конвенція про тимчасове ввезення (Стамбул, 1990 рік), до якої Україна приєдналась відповідно до Закону України від 24 березня 2004 року № 1661-ІV і яка набула чинності з 22.09.2004.

Міністерство закордонних справ України своїм листом "Щодо контролю за ввезенням в Україну автомобілів з литовською реєстрацією" проінформувало, в тому числі Державну фіскальну службу України, про ситуацію, пов'язану із збільшенням на автошляхах України автомобілів з іноземною реєстрацією.

Переважна більшість автомобілів, які ввозяться в Україну громадянами України з Литви, реєструються на сумнівні литовські компанії та формально є власністю таких компаній. При цьому громадянам України надається довіреність на право використання транспортного засобу та інші документи, які нібито підтверджують, що відповідна особа працює на литовську компанію.

Водночас, згідно литовського законодавства, а саме п.5 статті 57 Закону Литовської Республіки "Про статус іноземців", іноземні громадяни, які працюють у литовських компаніях, зобов'язані отримати дозвіл на роботу в компетентних органах Литви навіть у тих випадках, коли іноземець працює на литовську компанію дистанційно, не перебуваючи на території Литви.

На практиці, такий дозвіл отримує литовська компанія-роботодавець у Біржі праці Литви. При цьому, роботодавець зобов'язаний також укласти з іноземним громадянином трудовий договір, який має бути зареєстрований на Біржі праці Литви протягом 2 місяців з дня отримання дозволу на працевлаштування іноземця.

Таким чином, громадянин України, який офіційно працевлаштований у литовський компанії та використовує автомобіль з литовською реєстрацією, повинен мати:

1. Дозвіл на працевлаштування у Литві;

2. Зареєстрований трудовий договір з литовською компанією, яка надала довіреність на користування транспортним засобом.

Зауважимо, що Міністерством закордонних справ України не запроваджено нових правил ввезення в Україну автомобілів з литовською реєстрацією, а лише надано інформацію, яка стимулює до правильного застосування законодавства, упереджує громадян від порушення законодавства, адже статтею 68 Конституції України встановлено обов'язок кожного неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Ознайомитись із Законом Литовської Республіки "Про статус іноземців" можна за цим посиланням.

 

Також звертаємо увагу на таке:

Відповідно до статті 4 Кодексу:

декларант – особа, яка самостійно здійснює декларування або від імені якої здійснюється декларування;

уповноважена особа (представник) – особа, яка на підставі договору або належно оформленого доручення, виданого декларантом, наділена правом вчиняти дії, пов'язані з проведенням митних формальностей, щодо товарів, транспортних засобів комерційного призначення від імені декларанта.

Загальні поняття про декларанта надані статтею 265 Митного кодексу України, якою, у тому числі, встановлено, що:

декларант може здійснювати декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення самостійно або уповноважувати інших осіб на здійснення декларування від свого імені.

декларування товарів, що належать громадянам, може здійснюватися цими громадянами або іншими громадянами, уповноваженими на це власниками зазначених товарів нотаріально посвідченими дорученнями.

Відповідно до статті 254 Митного кодексу України документи, необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України при здійсненні зовнішньоекономічних операцій, подаються органу доходів і зборів українською мовою, офіційною мовою митних союзів, членом яких є Україна, або іншою іноземною мовою міжнародного спілкування.

Обов'язки декларанта (уповноваженої ним особи) щодо декларування товарів, а також повноваження органів доходів і зборів щодо здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення чітко визначені Митним кодексом України.

При цьому статтею 257 Митного кодексу України визначено, що декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

http://lv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/338462.html

 

Про Захід