Як живе та розвивається Баранинська сільська ОТГ

Опубліковано:

Під час прес-туру, організованого 22 травня Закарпатським регіональним відділенням Асоціації міст України,  кореспонденти обласних ЗМІ мали можливість побачити, як  живе та розвивається наймолодша об'єднана територіальна громада краю – Баранинська сільська ОТГ.

Журналісти побували  у дитячих садочках, школах та медичних установах громади, оглянули комунальні об'єкти, дороги – відремонтовані та ті, які що перебувають у вкрай незадовільному стані, у селах Баранинці, Підгорб, Холмець, Великі Лази, Циганівці, Стрипа та Ярок.

Як поінформував голова Баранинської сільради Юрій Марусяк, "до громади входить дев'ять населених пунктів: Баранинці, Барвінок, Довге Поле, Підгорб, Великі Лази, Циганівці, Холмець, Ярок та Стрипа. Площа складає близько 12.5 тис. га. Утворилася громада усього півроку тому, проте позитивні зміни тішать мешканців громади вже нині". Основним здобутком є суттєве збільшення бюджету, який зріс з 25-ти до 65-ти мільйонів гривень у рік (разом із дотаціями). Ми провели тендер на 5 мільйонів, через місяць починаємо робити дорогу з Великих Лаз  на Циганівці.

Окрім позитиву додалася й відповідальність, адже  у підпорядкування громади перейшла освіта та медицина. На території  Баранинської ОТГ знаходяться кілька дошкільних навчальних закладів, шкіл, сімейних амбулаторій та ФАПів, значна частика з яких потребує ремонту, заміни систем опалення, водовідведення тощо. Приміром, у шкільних їдальнях  в селах Ярок та Холмці  їжу для дітей готують на "шпартегі" (печі на дровах). Молодша школа у с. Ярок, яка розміщена у майже 200-літній будівлі, потребує капітального ремонту. Лише покрівля тут нова, зведена самотужки директором закладу за гроші благодійників. Директор школи, Іван Сег бідкається: "Тут навчається 70 учнів, а школа знаходиться у пристосованих приміщеннях. –За останні шість років відділ освіти виділив три рази по 2300 грн.  Цього вистачає тільки на косметичний ремонт".

Юрій Марусяк каже, що на ремонт будівлі початкової школи у с. Ярок уже передбачили півтора мільйони гривень із загального бюджету,  стільки ж – на реконструкцію школи у селі Холмці. Голова Баранинської ОТГ запевнив, що  з червня  розпочнеться  капітальний ремонт, а вже через три місяці ці заклади набудуть сучасного вигляду.

Щодо дошкільних навчальних закладах, то сільські садочки у селах Підгорб та Баранинці вражають охайністю, вони відремонтовані, оснащені всім необхідним.  

Серйозного фінансування потребує і медицина громади. Наразі на первинну медичну допомогу у І півріччі виділено 900 тисяч гривень з держбюджету. Цих коштів для трьох амбулаторій та дев'яти ФАПів вистачить тільки на зарплату… Ю.Марусяк розповідає, що в ОТГ створений  Центр первинно медико-санітарної допомоги, до якого увійшли усі медичні установи ОТГ. Майже на 90% створена база декларацій пацієнтів.

Та чи не найбільші проблеми з ремонтом доріг та водопостачанням. Хоча й тут уже йде робота –  наразі на експертизі перебувають два проекти з капітального ремонту доріг. Один відрізок дороги між Підгорбом і Холмцями, а також між Підгорбом та Великими Лазами. На часі  прокладання водопроводу у селах Підгорб та Циганівцях, а також сучасного водовідведення та каналізації у Великих Лазах.

Серед питань, які потребують нагального вирішення – й земельні, зокрема ведеться діалог з обласним відділенням Держгеокадастру щодо передачі сільськогосподарських земель у розпорядження об'єднаної територіальної громади. У рамках прес-туру представник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги поінформувала про систему безоплатної правової допомоги на Закарпатті, розповіла куди звертатися за такою допомогою, надала інформаційні матеріали про діяльність БПД і буклети консультативного характеру, видані у рамках правопросвітницького проекту Мінюсту "Я маю право!"  та домовилася про проведення спільних заходів задля покращення доступу  сільських мешканців до безоплатної правової допомоги та підвищення правової свідомості громадян.

Планів та ідей щодо залучення інвесторів, втілення проектів із впорядкування доріг, ремонту й осучаснення закладів соціальної сфери, започаткування новітніх технологій у життя громади у голови Баранинської сільської ради та активу  громади – чимало. Усі вони спрямовані на поліпшення життя місцевих мешканців. Вже дуже скоро, – переконаний Юрій Марусяк, – наші села нічим не відрізнятимуться від сіл у сусідніх з нами європейських країнах.

Закарпатське РВ АМУ

 

Про Захід