Прокуратура вимагає усунути порушення виявлені у діяльності територіальних підрозділів пробації

Опубліковано:
Стан додержання законності у територіальних підрозділах з питань пробації, особливо у період проведення їх реформування, перебуває на постійному контролі прокуратури Закарпатської області. 
 
На Закарпатті функціонують 13 уповноважених органів з питань пробації, на обліку в яких перебуває майже 1,5 тис засуджених до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі.
 
Упродовж квітня-травня 2018 року, прокурори Закарпаття провели перевірки у діяльності територіальних відділів пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, щодо додержання вимог законодавства при виконанні покарань, не пов'язаних із позбавленням волі та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань.
 
Перевірки показали, що працівниками органів пробації допускаються  окремі порушення законів під час здійснення нагляду за засудженими, звільненими від відбування покарання з випробуванням, а також при виконанні покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських і виправних робіт.
Не у повній мірі відповідає вимогам Закону України "Про пробацію" стан проведення індивідуально-профілактичної роботи із засудженими, що в кінцевому результаті призводить до того, що такі особи скоюють повторні злочини.
 
Так, проведеним аналізом рецидивної злочинності серед даної категорії осіб, встановлено, що протягом 2017 року повторні злочини вчинили 63 особи, а станом на 1 травня 2018 року злочини скоєно вже 15 засудженими.
 
Також, потребує покращення стан розшуку засуджених, які ухиляються від відбування покарання і місцезнаходження яких невідомо. Упродовж поточного року 12 осіб розшукано, проте станом на 1 травня у розшуку перебуває 58 засуджених.
 
З метою усунення виявлених порушень законодавства, органами прокуратури області внесено 6 вказівок з вимогою усунути виявлені порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства та посилити відомчий контроль у цій сфері.
 
Крім того, за наслідками перевірок, прокурорами розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.389 КК України – ухилення  від покарання, не пов'язаного з позбавленням волі, яке скероване з обвинувальним актом до суду для розгляду по суті.
 
 
Довідково:
 
Пробація – система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.
 
Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, попередження вчинення ними повторних кримінальних правопорушень і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їх відповідальності.
 
Прес-служба прокуратури Закарпатської області
Про Захід