«Власний дім» суттєво покращує механізми кредитування сільського населення області

Опубліковано:

І дає можливість отримувати кредити краянам, які працюють у містах обласного значення та будуються на селі

На обговорення депутатів облради вноситься проект рішення "Про внесення змін до Обласної цільової програми "Власний дім" на 2016 – 2020 роки (зі змінами від 28 липня 2016 року)".

У документі наголошується, що обласним фондом інвестування, який очолює Микола Андрусь,  з моменту внесення останніх змін до Обласної цільової програми "Власний дім" у липні 2016 року накопичилось більше 50 пропозицій для покращення механізмів кредитування сільського населення області. Серед таких – розширення переліку категорій громадян, що потребують поліпшення житлових умов, виключивши обмеження щодо місця роботи позичальника тільки в сільській місцевості, давши можливість отримувати кредити жителям сіл, селищ, які працюють в містах обласного значення та будуються на селі.

Йдеться також про збільшення розмірів кредитів у зв'язку з інфляцією та подорожчанням будівельних матеріалів для добудови, реконструкції, капітального ремонту, купівлі будинку (квартири).  Зокрема, суму збільшено на 50 тис. грн. (було до 150 тис грн стало до 200 тис грн); для будівництва інженерних мереж: водопроводу, каналізації, опалення суму збільшено також  на 50 тис грн. (було до 50 тис грн стало до 100 тис грн); для впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій суму збільшено на 95 тис грн  (було до 50 тис грн стало до 145 тис грн).

Серед пропозицій  – чітке розмежування від напрямку кредитів на інженерні мережі напрямок для впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій, а також включення нового виду кредитів: ремонт даху будинку, що на даний час є дуже актуальним для сільського населення краю.

До цікавих пропозицій належить і встановлення на всі види кредитів відсоткової ставки 3% річних (було від 3 до 5% річних). П'ять відсотків річних було встановлено на такі напрямки кредитування: для розвитку сфери послуг туризму (в т.ч. сільського, зеленого та ін.); для розвитку тваринництва, птахівництва, бджільництва, рослинництва, рибного та особистого селянського господарства. Зниження відсоткової ставки сприятиме збільшенню кількості бажаючих оформити пільгові кредити.

У новій редакції документу введено нових учасників Програми – об'єднані територіальні громади. Покращено також   кредитування для сімей, де є троє і більше дітей.  А розширення поняття додаткових договорів, що вносять зміни до суми та терміну кредиту по основному кредитному договору, дають можливість позичальникам закінчити розпочаті роботи.

Внесення інших змін сприятиме  вдосконаленню механізму пільгового кредитування жителів нашої області.

Обсяг фінансування програми з різних рівнів бюджетів не змінюється.

Внесення вищевказаних змін забезпечить вдосконалення механізму пільгового кредитування та  сприятиме досягненню очікуваних результатів Програми, тобто будівництву нових і завершення розпочатих будівництвом 400 житлових будинків (квартир), облаштування інженерними мережами та енергоефективним, енергозберігаючими технологіями 2035 сільських осель, а також результатів у сфері туризму та розвитку особистих селянських господарств

Реалізація цієї Програми сприятиме підвищенню якості життя сільського населення; подальшому розвитку соціальної сфери та інфраструктури села;  активізації та зростання темпів будівництва житла на селі, адже вартість введених в дію основних фондів майже втричі перевищують суму наданих кредитів; заохоченню молоді та молодих спеціалістів до постійного проживання та праці на селі, створенню нових робочих місць на селі.

Прес-служба облради

Про Захід