Закарпатські студенти обговорили, як зацікавити молодь жити й працювати в громадах

Опубліковано:

 

Що таке європейські цінності, для чого Україні євроінтеграція, чому молодь не хоче залишатися працювати в громадах і тягнеться до великих міст? Про все це говорили під час круглого столу, присвяченого Дню Європи, у суботу, 19 травня, в Закарпатському Центрі розвитку місцевого самоврядування. Участь в круглому столі, який пройшов в інтерактивному форматі "світове кафе", взяли студенти Ужгородського національного університету, представники ОТГ та радники Закарпатського ЦРМС Павло Рябоконь і Юрій Лівак. Такий захід, організований обласними ЦРМС за сприяння програми "U-LEAD з Європою", відбувся у кожній області України.

Як відомо, реформа Децентралізації в Україні активно підтримується Європейським Союзом. Одним із завдань цієї реформи є зацікавленість молодих спеціалістів жити й працювати у об'єднаних територіальних громадах, знаходити для себе виклики та шляхи реалізації власних амбіцій вдома. Власне, це питання й стало предметом дискусії в ході круглого столу.

Під час заходу, що називався "Яким має бути майбутнє української молоді, що мешкає в ОТГ, в контексті євроінтеграції", студентам запропонували спільно обговорити, чого нині бракує в ОТГ молоді, щоб залишатися працювати, що може зробити центральна влада та влада на місцях, місцевий бізнес, громадські організації, щоб зацікавити молодь залишатися вдома, що сама молодь може робити, щоб бути корисною своїм громадам.

Перед початком дискусії радник Павло Рябоконь розказав присутнім про суть та місію Програми "U-LEAD з Європою", презентував присутнім кращі практики використання власних ресурсів ОТГ для розвитку освіти та охорони здоров'я. Іванна Тирпак, начальник відділу економічного розвитку, міжнародних відносин, інвестицій та туризму Перечинської ОТГ поділилася з гостями досягненнями своєї громади та можливостями, які вона дає. 

Що ж стосується безпосередньо обговорення, то воно відбувалося в трьох групах, склад яких постійно змінювався, і пройшло дуже активно. По завершенні обговорення кожна група презентувала свої напрацювання іншим учасникам.

За підсумками круглого столу будуть підготовлені та розіслані рекомендації для Закарпатських ОТГ.

Закарпатський ЦРМС

Про Захід