«Еган», «Медтехніка», Будинок профспілок: які зміни дозволила, а які заборонила консультативна рада з охорони культурної спадщини (Фото)

Опубліковано:

Учора, 16 травня, в Ужгороді знову засідала консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Закарпатській облдержадміністрації. Цього разу на її розгляд винесли 11 проектів, які передбачають зміни в історичному ареалі. Всі проекти, окрім одного, з Берегова, стосувалися змін в історичній частині Ужгорода.

Першим розглядали питання будівлі на площі Народній, 5. Навколо неї тривають протистояння між представниками профспілок, які користувалися будівлею донедавна, і судом, якому цю будівлю передали. Навіть учора профспілкові активісти пікетували ОДА, вимагаючи повернути їм майно, поки ж суперечки тривають, представники Закарпатського окружного суду готують документацію для проведення ремонту історичної будівлі Крайового суду зі збільшенням площі на 1200 кв.м. за рахунок використання горища.

Проти таких планів виступили дослідники архітектури з проекту "Uzhhorod Modernism", представників якого – Ліну Дегтярьову та Олега Олашина – теж запросили на засідання консультативної ради. Вони розповіли, що будь-які реконструкції будівель у районі Малий Галагов є неприпустимими, оскільки Ужгород починає роботу над підготовкою заявки для включення цього району міста  до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це вже заявила і міська влада Ужгорода, також підтримати проект пообіцяв під час нещодавнього візиту до Ужгорода і прем'єр-міністр України. Після тривалих обговорень, під час яких представник суду намагався переконати членів ради у необхідності розширення площі приміщення, оскільки нинішньої не вистачатиме для повноцінної роботи окружного суду, присутні зійшлися на тому, що це питання потрібно додатково опрацювати.

Далі члени консультативної ради заслухали історико-містобудівне обґрунтування проекту облаштування оглядової вежі на вулиці Капітульній, 24. Власник ділянки дипломат Ален Панов планує звести на 70-ти квадратних метрах з каменю і старовинної цегли башту загальною висотою 22 метри. У нижньому приміщенні має бути облаштоване приміщення для урочистих церемоній, вище буде оглядовий майданчик, а над ним – годинник і дзвін. Ця вежа, за задумом автора ідеї, могла би стати чимось на зразок ратушної вежі, якої в Ужгороді з різних причин ніколи не було. Проект вже пройшов кілька етапів консультацій у Міністерстві культури, тепер же його потрібно довести до відома обласного Департаменту культури. Слід сказати, що ідея оглядової вежі не знайшла підтримки у членів консультативної ради, тож вони проголосували проти неї. Однак остаточне рішення мають винести фахівці Мінкульту, оскільки йдеться про будівництво в межах охоронної зони Замкової гори. 

Третій проект стосувався відновлення фасаду будівлі на вулиці Капітульній, 14. Це красивий старовинний будинок, у якому проживав брат відомого художника Ігнаца Рошковича, священик, канонік Мукачівської греко-католицької єпархії, викладач і благодійник Еммануїл Рошкович. Його будинок на вулиці Капітульній багато років перебуває у жахливому стані, поступово руйнуючись, тож потребу у його ремонті визнали усі члени ради. Однак власнику будівлі, Алену Панову, перед початком ремонтних робіт порадили спершу виготовити на будинок, як нововиявлену архітектурну пам'ятку місцевого значення, охоронний паспорт.

Реконструкцію квартири з надбудовою мансарди у будинку на площі Петефі члени ради відправили на доопрацювання. По наступному проекту щодо будівлі на вулиці Небесної Сотні на засідання не прийшов архітектор, тож питання перенесли. Далі розглядали можливість реконструкції будинку "Медтехінки" на площі Корятовича, 14. Там власник просив дозволу перенести вхід до приміщення у центр фасаду, і дозвіл на це отримав.

Питання реконструкції з добудовою нежитлових приміщень у відомій берегівській "Золотій паві" теж відправили на доопрацювання, вирішивши, що такі рішення потрібно приймати, вислухавши думку головного архітектора Берегова.

Наступним розглядали проект реконструкції будівлі на вулиці Волошина, 18. Нині за цією адресою працює популярний бар "Еган". Власник же хоче підняти рівень даху, облаштувавши на ньому мансардні вікна, таким чином розширивши площу свого приміщення. Голоси членів ради за цей проект розділилися, але реконструкцію таки погодили.

Зате одноголосно члени ради дозволили провести ремонт фасаду та заміну даху будівлі на площі Корятовича, 20.  

Проханням доопрацювати проект завершилося подання заяви на розгляд можливості провести перебудову магазину на вулиці П.Мирного. Там власник хоче знести павільйон зупинки міського транспорту з магазином і звести на цьому місці капітальну споруду – більший за площею магазин зі збереженням функції міської зупинки. Виявилося, що за документами зупинка ще з 2012 року по-суті є магазином із назвою "Автобусна зупинка". Колишній депутат міськради Тарас Рум'янцев ще 2012-го приватизував цю ділянку, і тепер звернувся за дозволом звести на ній капітальну споруду.

Останнім же члени ради розглядали проект фасаду на вулиці Толстого 7, А. Нагадаємо, що це – будівля колишньої аптеки, над якою власник самовільно надбудував ще два поверхи. Вже завершивши будівництво, власник намагається його узаконити. Його не раз штрафували за незаконну надбудову, єдиним же виправданням його було те, що консультативна рада півроку не працювала, тож отримати законний дозвіл він не міг. Члени ради на вчорашньому засіданні повідомили, що не розглядатимуть цього питання і не покриватимуть самовільні будівництва. Таким чином подану архітектором документацію вдруге відхилили, залишаючи будівлю і надалі у статусі незаконної.

 

Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Про Захід"

 

Про Захід