В Ужгороді відбувся круглий стіл «Екологічні проблеми Ужгорода та шляхи їх вирішення»

Опубліковано:

У середу, 16 травня, в приміщенні Закарпатської ОУНБ ім.. Ф. Потушняка відбувся круглий стіл "Екологічні проблеми Ужгорода та шляхи їх вирішення". Організатор заходу – ГО "Наше місто – рідний дім".

Ця тема є однією з найбільш актуальних не лише для Ужгорода, однак зважаючи на те, що окремі проблемні питання піднімаються дедалі частіше свідчить про те, що постає нагальна потреба в її вирішенні. Саме тому організатори запросили представників Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, Управління житлово-комунального господарства Ужгородської міської ради, громадських організацій, а також ТОВ "AVE Ужгород" та Закарпатського центру з гідрометеорології.

Ключовою темою круглого столу стала проблема сміття не лише в місті, а й в регіоні загалом. Так, за словами директорки ТОВ "AVE Ужгород", Наталії Якубик, працівникам фірми доводиться працювати практично без вихідних, щоб своєчасно вивозити сміття, обсяги якого з року в рік лише збільшуються. І тут постає питання сортування відходів. Якщо в спальних районах десь ще можливо забезпечити сортування сміття, то в приватному секторі це набагато складніше, адже люди здебільшого не володіють інформацією щодо того, як це робити правильно. В даному контексті постає необхідність екологічного виховання, яке має починатися вже в ранньому дитинстві. Крім роботи з найменшими варто працювати і з батьками, т.я. багато присутніх звертали увагу на випадки, коли батьки на питання дітей "А куди викинути сміття?" відповідали "В річку/під лавицю/в траву".

Таке ставлення до навколишнього середовища підсилюється зростанням кількості викидів в атмосферу шкідливих речовин, в т.ч. і за рахунок збільшення кількості автомобілів. Деякі автівки вже давно не відповідають чинним стандартам як в силу застарілості самого транспортного засобу, так і в силу технічного прогресу (на сучасному етапі виробники використовують інші підходи, а багато з них пропонують електрокари), що тягне за собою погіршення якості повітря, яким ми дихаємо. Як наслідок, маємо зміни клімату. Вже протягом кількох років спостерігаються безсніжні зими, різкі перепади температури повітря (сильна спека змінюється різким похолоданням і навпаки), коливання інтенсивності опадів. Дощі випадають рідше, проте їхні обсяги нерідко перевищують не лише денну, а навіть тижневу норму.

На сьогоднішній день ведеться активна просвітницька робота щодо пояснення важливості збереження природи навколо нас. Що включає в себе значно ширше коло питань, ніж було зазначено вище. Так, представники профільних управлінь та відділів міської та обласної влади регулярно аналізують інформацію та поширюють дані щодо екологічної ситуації в області. Проводиться роз'яснювальна робота в школах. Громадські організації проводять майстер-класи та інші заходи, спрямовані на підвищення рівня обізнаності населення щодо питань сортування сміття, захисту природи. Так, директорка Ресурсного центру сталого розвитку УжНУ Ганна Мелеганич продемонструвала присутнім невеликий відеоролик, в якому йдеться про те, що чиста вода, свіже повітря, вільний від сміття простір та інші речі залежать від кожного з нас. Такі короткі анімовані мультфільми цікаво переглядати як дітям, так і дорослим.

За детальнішою інформацією щодо даного заходу звертайтеся до виконавчої директорки ГО "Наше місто – рідний дім" Марини Сташиної-Неймет: тел. +38 (066) 945 25 16, email: [email protected].

Про Захід