Казкове королівство на Ужгородщині: як за допомоги Словаччини та Норвегії у нас відкрили канцелярії їжачка Ярика (Фото)

Опубліковано:

Як зацікавити дітей історією свого рідного краю? Як привчити їх до культурного туризму, під час якого можна дізнатися багато нового? На ці питання у Кошицькому краї сусідньої Словаччини вже більше п'яти років дають одну незвичну відповідь – завітати у Казкове королівство равлика Краско. Гостем цього королівства може стати кожен, хто любить пригоди, знає історію краю та цінує його природні багатства. У королівства є 9 канцелярій у різних населених пунктах Словаччини, куди діти з батьками чи вчителями приїздять, аби весело та пізнавально провести час. У кожній канцелярії відвідувачам ставлять штамп у спеціальному паспорті Казкового королівства. І це – не фантазія, а цікава пригодницька туристична атракція, яку з минулого року за словацьким зразком почали розбудовувати і на Закарпатті.

Проект, який фінансувався з гранту Норвезького королівства і був підтриманий державним бюджетом Словацької Республіки, називався “ANTIC”. На Закарпатті партнером цього проекту стала Асоціація студентів-економістів Закарпаття. Її менеджер Леся Носенко розповіла “Про Заходу”, що коли почула про ідею спільної роботи над розширенням проекту “Казкове королівство равлика Краско”, була дуже зацікавлена. “Словаччина, яка перейняла ідею створення Казкового королівства від Чехії, вже пройшла перший етап створення і налагодження роботи, тож участю у цій програмі прагнула розширити мережу так званих канцелярій равлика Краско та послуг, які вони надають, – розповідає Леся Носенко. – Як це працює: у Кошицькому краї організатори дитячої туристичної атракції “Казкове королівство равлика Краско” створили 9 канцелярій у різних населених пунктах. Працюють вони за попереднім записом, тобто гості повинні спершу зареєструватися на сайті обраної канцелярій, отримати запрошення, приїхати до канцелярії, де на них чекатиме равлик Краско та його помічники, які проводять для гостей розважально-пізнавальну програму. У кожній канцелярії ця програма інша – все залежить від цікавинок населеного пункту, де канцелярія працює. Так, одна з канцелярій взагалі облаштована біля печер, куди часто приїздять туристи. Діти у канцеляріях знайомляться з цікавинками регіону, вивчають природу, граються, спілкуються, готують місцеві страви, навчаються новому.

Нам на Закарпатті такий досвід теж був дуже цікавий, тим більше, що з допомогою словацьких колег ми мали можливість отримати готовий зразок створення казкових канцелярій, які сьогодні є дуже популярними у сусідів. Так, у Чехії графіки проведення свят Казкових канцелярій планують на рік, аби юні мандрівники та їхні батьки могли спланувати подорож завчасно, а пройшовши про казковому маршруту, ще й отримати за це казкові подарунки. А у Словаччині в деяких популярних канцеляріях групи дітей записуються за півроку до візиту. І це означає, що формат пригодницького туризму є справді цікавим для дітей”.

На Закарпатті проект “ANTIC” почали спільно зі Словаччиною впроваджувати ще у кінці 2015 року. Асоціація студентів-економістів Закарпаття вигадала розширення “Казкового королівства равлика Краско” на територію 4-х сіл закарпатської Ужгородщини. Тут у равлика Краско є помічник – їжачок Ярик, котрий завідує 4-ма канцеляріями. Ярик – їжачок спритний і розумний, любить подорожувати своїм краєм, знає його казки та історію, радо розповідає про свої пригоди і мандри дітям.

Перша канцелярія Ярика була створена на базі навчально-дослідної виноградарської ділянки “Троянда Карпат” у смт. Середнє, друга працює на території спортивного центру “Доджо Саторі” у селі Часлівці. Ще дві, сподіваються організатори, вже зовсім скоро розпочнуть активні пригоди у селах Холмок та Андріївка (Андрашовці).

Аби об'єднати учасників міжнародної програми – Словаччину, Україну та Норвегію – в рамках грантового проекту була створена дуже цікава книжка-збірка казок з трьох країн “Тризем'я”. Написав ці казки словацький письменник Славомир Сабо, котрий спеціально їздив у місця роботи казкових канцелярій та у Норвегію, аби назбирати місцевий фольклор. На Закарпатті письменник теж побував, відвідав чотири села Ужгородщини, спілкувався зі старожилами, просив їх згадати казки, які їм розповідали бабусі і дідусі. Виявилося, що у давнину дітям на Ужгородщині переказували дуже страшні лякалки. Так, у Холмоку старші люди згадували казку про Лампоноса – невідому особу, яка з'являлася вночі, коли стоїть повний місяць, несла чарівну лампу, а хто дивився на її світло, одразу забував, хто він і як його звуть, йшов за Лампоносом і зникав назавжди. А у Андріївці місцеві розповіли словацькому письменникові страшні легенди про чортового пса, який приходив зі самого пекла і забирав шахтарів, котрі працювали у давніх копальнях на території села. Славомир Сабо мусив ці оповідки адаптувати для прочитання дітьми, а ще поєднати казки з пригодами їжачка Ярика. Вийшло дуже цікаво і справді пізнавально, тож тепер Ярик у своїх канцеляріях обов'язково розповідає гостям казки з елементами прадавніх місцевих легенд. Також він проводить майстер-класи, спортивні змагання, а найменші гості можуть на території канцелярії погратися, розмалювати їжачків, поспілкуватися з Яриком.

“Кожен, хто відвідує канцелярію, отримує паспорт Казкового королівства, а у кожній канцелярії – штамп (наклейку) про відвідування. У Словаччині вже є діти, котрі збирають штампи усіх канцелярій, відвідуючи їх по черзі. Ще одним цікавим продуктом програми стала спільно розроблена настільна гра, у яку також можна зіграти у наших канцеляріях, – розповідає координатор проекту з українського боку Леся Носенко. – Діти з допомогою фішок проходять маршрут Казковим королівством, в ході гри знайомлячись із історією та казками Кошицького краю Словаччини та української Ужгородщини. Правила гри дуже цікаві, кожен хід супроводжується корисною інформацією. Граючи, ми переносимося , до прикладу, у Часлівці, подорожуємо з песиком Бобі, тікаємо від Лампоноса, їмо банош тощо”.

Наразі міжнародний проект “ANTIC” є завершеним, у квітні 2017 року партнери зі Словаччини, України та Норвегії провели заключну конференцію і на практиці, відвідавши кілька канцелярій Казкового королівства, переконалися у тому, що вивчення історії рідного краю може стати для дітей захопливою пригодою. Асоціація студентів-економістів Закарпаття сподівається, що створенням 4-х канцелярій Казкового королівства програма у нашому краї не обмежиться і вже шукає міжнародних донорів для продовження і розширення проекту. Наразі записатися на відвідання канцелярій їжачка Ярика можна за номерами телефонів: 099-64-39-016 або 097-31-05-029.  

“Про Захід”

Про Захід