На Прикарпатті відновили автентичну криївку УПА (Відео)

Опубліковано:

Майже 80 років на Івано-Франківщині була схована під землею криївка вояків УПА. Тепер музейники майже повністю її відбудували.

Криївку віднайшли торік. Її інтер'єр майже на 100 % відтворює тогочасний побут повстанців, повідомляє "24 Новини".

Усе завдяки спогадам місцевих жителів та архівним даним. У цій криївці під час облави енкаведистів 1947 року загинули родичі місцевого лісничого – Василь Юрів з сестрою Параскою.

"У підпіллі він був, а сестра приносила їсти. І так сталося, що саме в той момент, в той день, вона вже не повернулась додому, – каже лісничий Роман Макар.

Усього під час нападу енкаведистів у криївці перебували 10 підпільників, із них вижив тільки один. Сховок повстанців виказав зрадник – станичний УПА, який співпрацював із радянськими органами влади.

"Їх оточили, щоб вони не мали куди втікати. Тут загинули три чи чотири повстанці. Вони розбігалися в різні сторони, і так їх вже там вбивали, просто на дорозі",– сказала працівниця музею Перегінська Оксана Витвицька.

За 7 десятиліть повстанський сховок практично зруйнувався. Відновлювали його за допомогою екскаватора. А от повстанці свого часу копали схованку вручну, прикидаючись лісорубами. Як тільки у село заходили енкаведисти, місцеві одразу подавали хлопцям сигнал тривоги.

В інтер'єрі бункера – муляжі зброї та артефакти з приватних колекцій. Адже автентичних речей на місці старої криївки майже не залишилося. Відновили криївку виключно силами ентузіастів. Для широкого загалу її урочисто відкриють 20 травня.

Про Захід