Помер відомий мовознавець Любомир Белей

Опубліковано:

Цієї, п'ятниці, 11 травня, помер знаний в широких колах науковців та широкого загалу український мовознавець, професор УжНУ Любомир Белей.

 

 

Белей Любомир Омелянович (18 березня 1962, смт. Войнилів, Калуський район, Івано-Франківська область — 11 травня 2018, Ужгород) — український мовознавець, доктор філологічних наук з 1997, професор з 2002. Директор та засновник Науково–дослідного інституту україністики імені Михайла Мольнара, автор наукових праць, присвячених питанням мови, укладач старослов'янсько-українського словника.

У 1983 році закінчив українське відділення філологічного факультету Ужгородського державного університету та вступив до аспірантури за спеціальністю “загальне мовознавство”.

У 1986 році захистив кандидатську дисертацію “Варіантність антропонімів на різних рівнях української мови”.

З 1986 — викладач, з 1990 — доцент кафедри загального і слов'янського мовознавства, з 2000 року Любомир Белей професор кафедри мови Ужгородського національного університету.

Професор досліджував українську ономастику, історію української літературної мови, мову та культуру української діаспори та лексикографію. Нещодавно професор презентував працю, яка викликала резонанс, – “Русинський” сепаратизм: націєтворення in vitro” (2017).

Про Захід