Минулоріч у медзакладах Ужгорода проліковано понад 27 тисяч пацієнтів

Опубліковано:

Ситуацію з витратами на лікування ужгородців та мешканців інших міст і районів Закарпаття в стаціонарі міських медичних закладів Ужгорода розглянули сьогодні в Ужгородській міській раді на засіданні робочої групи, створеної за розпорядженням міського голови Богдана Андріїва.

В обговоренні взяли участь міський голова Богдан Андріїв, його заступник Олександр Білак, директор департаменту фінансів та бюджетної політики Леся Гах, заступник директора департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Іван Гуштан, начальник відділу охорони здоров'я міськради Василь Решетар, головні лікарі міської клінічної лікарні Іван Курах, пологового будинку Олег Онопко, начальник фінансового управління Ужгородської РДА Ольга Ящищак, начальник відділу охорони здоров'я Ужгородської РДА Світлана Чопик та інші.

Зазначалося, що протягом 2017 року у медичних закладах Ужгорода проліковано понад 27 тисяч пацієнтів, із них понад 9 тисяч, або 33,7%, – не мешканці обласного центру. Витрати на їх лікування склали 32,3% від загальних. Проте за міжбюджетними трасфертами місту надійшла лише третина витрачених коштів. За лікування мешканців Ужгородського району – 54,2% від загальної суми, 92,6% – за лікування мешканців Чопа. За лікування мешканців інших населених пунктів укладено полісів про добровільне медичне страхування в обсязі 6,2% від загальної суми витрат, ще 10% – оплачено з благодійних внесків.

Відтак, оскільки всупереч бюджетному законодавству, трансферти субвенції не проводилися, витрати міського бюджету Ужгорода на лікування тих, хто проживає не в місті, за 2017 рік склали понад 17 мільйонів гривень. Із них: у міській клінічній лікарні – понад 4,6 мільйона, пологовому будинку – понад 11,8 мільйона, міській дитячій лікарні – понад 600 тисяч гривень.

Крім того, у 2016 році в договорі "Про передачу коштів на здійснення видатків місцевих бюджетів" між міською радою Ужгорода і районною радою та РДА Ужгородщини передбачалося, що послуги в міських закладах мали надаватися за видами, які відсутні в районі, і такий перелік повинні були представити місту. Однак на 2017 рік район його не подав, що призвело згодом до суперечок та невизнання наданих послуг при проведенні звірки використання коштів.

Ще одна проблема: оскільки немає обласного перинатального центру, міський пологовий будинок у найскладніших випадках надає медичну допомогу ІІІ рівня мешканкам усієї області, на це потрібно і найбільше коштів. Витрати бюджету від надання медичних послуг ІІІ рівня за 2017 рік склали майже 12 млн. грн., або 69% загальної суми.
Уже протягом І кварталу цього року в медичних закладах Ужгорода проліковано 2216 (31,3%) мешканців інших міст та районів, за субвенцією надійшло лише 15,4%, витрати міського бюджету склали понад 6,3 млн. грн.

За підсумками обговорення доручили міському відділу охорони здоров'я спільно з керівництвом Ужгородського пологового будинку провести розрахунок кількості ліжок для надання в цьому закладі медичної допомоги ІІІ рівня, щоб звертатися до керівництва області щодо передачі медичної субвенції. Крім того, головним лікарям наголосили, що приймати пацієнтів з інших населених пунктів на планове, а не ургентне лікування, необхідно лише за умови пред'явлення страхового полісу або ж іншого підтвердження відшкодування витрат. Це ж стосується і мешканців Ужгородського району, оскільки Ужгородським районом не укладено угоду про передачу частини медичної субвенції на лікування мешканців району у міських закладах, інформує прес-служба Ужгородської міськради.

 
 
Про Захід