У Мукачеві обговорили питання легалізації трудових відносин

Опубліковано:

Щоб мінімізувати витрати та отримання максимального прибутку, з великою кількістю працівників роботодавці взагалі не укладають трудові угоди. Відтак, досягнувши пенсійного віку, людина стикається з проблемою нестачі необхідного страхового стажу і т. ін. Тому питання легалізації трудових відносин – на особливому контролі органів Пенсійного фонду України та контролюючих органів.
Про захист прав застрахованих осіб та посилення роз'яснювальної роботи щодо соціальних переваг в отриманні легальних доходів, додержання роботодавцями законодавства про оплату праці йшлося під час “круглого столу” за участю соціальних партнерів, роботодавців та представників державних органів влади, що відбувся на базі Мукачівського міського центру зайнятості. В засіданні взяла участь і перший заступник начальника Мукачівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області Наталія Чучка. 
Питання виплати офіційної, прозорої заробітної плати особливо актуальне, адже немало працівників свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати заробітну плату “в конвертах”. Явна ознака прихованої зайнятості – коли людей оформлюють на роботу погодинно, проставляють їм у табелі робочого часу 2 або 4 години, тоді як вони працюють по 8 годин на день. Відповідно й показують зарплату за 2 або 4 години, а решту платять “у конвертах”.
Від несплати внесків з тіньових доходів до державного бюджету країна втрачає мільярди гривень, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення. Кожному громадянину необхідно зрозуміти, що захистити себе він зможе тільки законним шляхом, і це можливо лише за умови оформлення трудових відносин належним чином. Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків i зборів є грубим порушенням законів України, яке підпадає під адмiнiстративну та кримінальну відповідальності.
Згідно з новим законодавством, підприємців (як юридичних, так і фізичних осіб), що використовують найману працю, тепер штрафують за фактичне допущення людей до роботи без оформлення трудового договору за виплату заробітної плати без сплати єдиного соціального внеску. Штраф у розмірі тридцятиразової мінімальної зарплати стягуватимуть за кожного працівника, стосовно якого вчинено порушення.
– Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат, – підкреслила Наталія Чучка. 
Учасників “круглого столу” було ознайомлено і з роботою Веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України, функціонуванням сторінки управління Фонду у соціальній мережі Facebook, за допомогою якої кожний охочий зможе залишити свої повідомлення та пропозиції та ознайомитись зі змінами у сфері пенсійного забезпечення, роботою громадських приймалень що працюють за принципом “єдиного вікна”, та роботою телефонної “гарячої лінії”, інформує ГУ ПФУ у Закарпатській області.

Про Захід