У Рівному в Богдана Хмельницького відбили булаву (Фото)

Опубліковано:

Вже майже тиждень стоїть пошкодженим пам'ятник Богдану Хмельницькому, що встановлений на однойменному бульварі у Рівному. Минулого тижня у фігури гетьмана України відлетіла булава, яку він десятками років тримав піднятою у правій руці. У міській раді кажуть, що відламали шматок постаменту вандали, але обіцяють, що вже за кілька днів символ гетьманської влади повернуть на місце.

Відламану булаву, що лежала знизу під пам'ятником, місцеві мешканці помітили минулого вівторка, 24 квітня. Саме тоді вони повідомили про це правоохоронців, інформує "Прес-центр".

– До поліції звернулася рівнянка, яка розповіла, що бетонна булава впала і лежить поблизу пам'ятника. Поліцейські прибули на місце події, оглянули його. Після цього заявниця повідомила, що забирає булаву до себе додому для зберігання, аби потім передати її працівникам міської влади. Чи був акт вандалізму? Навряд чи. Я на 99,9 % переконана, що булава впала сама, – зазначила речник патрульної поліції Рівненської області Оксана Юрченко.

Натомість прес-секретар Рівненської міської ради Микола Прокопчук не сумнівається, що булаву зловмисники відламали навмисно, бо вважали, що зроблена вона з дорогих металів.

– Минулого четверга до одного з працівників управління житлово-комунального господарства зателефонувала жінка, очевидно, мешканка приватного сектора, яка розповіла про пошкодження пам'ятника і про те, що зберігає у себе відламану булаву. Наразі ця частина фігури знаходиться на реставрації у комунальному підприємстві “Спецкомбінат-ритуальна служба”. За кілька днів усе мають відновити і поставити булаву на місце.

Чому булава впала? При огляді пам'ятника стало зрозуміло, що були вчинені хуліганські дії. Булава не перегнила, була в хорошому стані. Тож вандалам довелося приклали силу, щоб зігнути арматуру, на якій вона трималась. Очевидно, вони думали, що там є бронза або ж позолота. Але не знайшовши коштовних металів, булаву просто викинули. Поки нам не вдалося встановити, на чиєму балансі знаходиться пам'ятник Богдану Хмельницькому, але міська рада від нього не відмовляється. Поверхневі ремонтні роботи проводять щороку. Так буде і далі, – розповів Микола Прокопчук.

До слова, пам'ятник Богдану Хмельницькому в Рівному встановили у 1953 році. Подібні архітектурні фігури у ті часи з'явилися майже в усіх обласних центрах України на честь святкування 300-річчя Переяславської Ради. У Рівному гетьмана зобразили в козацькому вбранні з булавою – символом державної влади – у витягнутій правій руці. Пам'ятник максимально точно передає портретну схожість з прототипом і деталі одягу.

Павло ДУТКО

Про Захід