Що чекає економіку України у 2018 році: аналітика

Опубліковано:

Двічі на рік Міжнародний валютний фонд (МВФ) переглядає свій макроекономічний прогноз для світових економік. В квітні 2018 року Фонд переглянув ряд ключових показників для України в сторону їх погіршення, проте й надалі очікує росту економіки.

Очікуванні темпи зростання ВВП України на 2018 рік залишились незмінними, а от на наступні роки МВФ погіршив свій прогноз на 0.2 в.п. в порівнянні з очікуваннями піврічної давності. Попри це, прогноз зростання економіки від МВФ залишається більш оптимістичним, ніж прогнози Нацбанку чи уряду. Чи є для цього передумови?

 

 

За попередні 10 років економіка України відвикла від зростання. Лише протягом короткого періоду 2011 року, коли економіка зросла на 5.5% завдяки інвестиціям до чемпіонату Європи з футболу, зростання було помітним. В інші періоди реальний ВВП або знижувався, або показував мізерне зростання. Останні роки є позитивна тенденція. Економічне зростання спостерігається вже два роки поспіль – на 2.3% у 2016 та 2.6% у 2017, однак цього надто мало, щоб досягнути хоча б довоєнного рівня, не кажучи вже про скорочення відставання від наших західних сусідів – Польщі, Чехії чи Угорщини.

Михайло Демків, аналітик банківського сектору групи ICU

VoxConnector

Про Захід