В Ужгороді вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Опубліковано:

Сьогодні, 26 квітня в малому залі ОДА відбувся круглий стіл з участю керівництва області, активу громадських чорнобильських організацій краю, приурочений  32-ї річниці Чорнобильської трагедії, інформує прес-служба облради.

 Відкриваючи засідання, заступник голови ОДА Володимир Колесніков наголосив, що 32 роки тому в Україні сталася катастрофа, яка обпекла й змінила долі мільйонів людей, забрала тисячі людських життів, нанесла непоправну шкоду здоров'ю співвітчизникам. 160 тисяч громадян із 129 населених пунктів залишили свої оселі, а на 157 га лісових угідь донині заборонена будь-яка діяльність.

З відстані пережито можна говорити про причини, дати оцінку. Та найбільше хочеться згадати тих, хто ціною свого життя зупинив лихо.

То ж учасники круглого столу найперше вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих ліквідаторів, серед яких дві тисячі наших земляків.

 Відтак до учасників заходу звернувся заступник голови обласної ради Петро Грицик. Він найперше від імені очільника облради Михайла Рівіса, від депутатського корпусу краю та від себе особисто щиросердечно подякував присутнім ліквідаторам, а в їх особі всім  краянам, які за велінням службового обов'язку  та пориву душі, не вагаючись, пішли працювати у зону катастрофи, щоб відвернути  від людства гірку, як полин біду. А це – військовослужбовці, правоохоронці, будівельники, учені, медики та ін. Та побажавприсутнім міцного здоров'я, добра, миру і Божої благодаті!

 – Ми схиляємо голови перед тими, за ким із сумом б'ють дзвони Чорнобиля, та перед тими, хто донині продовжують цю небезпечну роботу з подолання її наслідків. Обласні  виконавча та самоврядна влади за нинішніх непростих реалій намагаються робити  все для того, аби підтримати сім'ї загиблих чорнобильців та самих ліквідаторів. На жаль, не все із запланованого вдається реалізувати у тих розмірах, на які ви заслужили. Але ми про вас думаємо, цінуємо і по мірі можливості допомагаємо через ухвалені обласні програми, фонди і т.д., – наголосив П.Грицик, додавщи, що є дуже важливим донеси до молоді всю правду про наймасштабнішу техногенну катастрофу, що охопила не тільки Україну, а й всю Європу аж до Ірландії.. Бо лише пам'ять і вдячність тих, хто живе, може вберегти наступні покоління від такої злощасної біди.  

     Про стан соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розповів директор департаменту соцзахисту населення ОДА  Михайло Петрішко, зазначивши, що на сьогодні збережено пільги, гарантовані державою чорнобильцям, у тому числі на проїзд та оплату комунальних послуг. А директор департаменту охорони здоров'я ОДА  Володимир Маркович – про оздоровлення чорнобильців. Володимир Петрович наголосив, що за рахунок коштів обласного бюджету протягом поточного року передбачено 1 млн. 300 тис. гривень для забезпечення безкоштовними медикаментами та роботами по зубопротезуванню цієї пільгової категорії громадян. Це на  8% більше ніж у минулому році і на 27% більше ніж у 2016-му.

        Голова Громадської організації "Союз Чорнобиль України" Василь Угрин  у ході виступу серед іншого сказав, що було б добре, якби кожен район спрямовував в обласний госпіталь кошти для оздоровлення своїх чорнобильців. Це була б конкретна підмога, якої так сьогодні потребують його побратими.

Жваво обговорили учасники круглого столу стан справ щодо основних пільг, гарантованих державою, забезпечення житлом інвалідів-чорнобильців.  Та із сумом повідомили, що на 91 році пішов із життя заслужений ветеран органів внутрішніх справ, учасник ліквідації наслідків Чорнобильської АЕС, автор більше десяти книг про роботу закарпатської міліції, полковник міліції у відставці Бронтерюк Петро Іванович. Як казали побратими, пішов до свого  сина Віктора, якому Петро Іванович писав листи у вічність, куди молодий син відійшов після Чорнобильського відрядження.

Відтак взяли участь у мітингу –реквієм, який відбувся  на площі Дружби народів в Ужгороді.  

Серед учасників мітингу були – голова ОДА Г.Москаль, перший заступник голови облради Й.Борто, заступник голови облради П.Грицик, Ужгородський міський голова Б.Андріїв, депутати різних рівнів, керівники правоохоронних органів,  духовенство, які поклали квіти до підніжжя величного монументу  та вшанували пам'ять загиблих і жертв Чорнобильської катастрофи хвилиною мовчання.

Завершився захід траурним салютом.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Про Захід