В Ужгороді перебуває Посол Сполучених Штатів Америки (Фото)

Опубліковано:

 У понеділок (23.04) керівник дипломатичної місії США зустрілася з головою облдержадміністрації Геннадієм Москалем, щоб від першої особи отримати інформацію про економічний та суспільно-політичний стан Закарпаття, інформує прес-центр ОДА.
Г.Москаль розповів пані Послу про особливості області, яка має дуже цікаву історію й межує з чотирма країнами Євросоюзу, а також про пов'язані з цим міжнаціональні, міграційні процеси, заробітчанство тощо. Сторони торкнулися також таких актуальних тем, як децентралізація, застосування нового освітянського закону на Закарпатті та спроби російських спецслужб дестабілізувати ситуацію на міжетнічному ґрунті.
– Закарпаття дуже вирізняється на фоні інших областей України, – наголосив Г.Москаль. – Воно має і історичну, і географічну, й міжетнічну специфіку, яку обов'язково слід враховувати. Деякі речі, що спокійно сприймаються в інших регіонах (мова насамперед про міжетнічні відносини), тут слід просувати з особливою делікатністю, інакше можна посваритися з сусідами й зайти в глухий кут, із якого буде дуже важко вибратися. Тим більше, коли ФСБ Росії з усіх сил намагається підштовхнути нас у цьому напрямку. Втім, усі спроби російських спецслужб дестабілізувати ситуацію на Закарпатті зазнали фіаско…
– США, як мультинаціональна країна, дуже тонко відчуває, як органам влади слід діяти в подібних ситуаціях, – зазначила Марі Йованович. – Ми підтримуємо Україну в її Євроатлантичних устремліннях, уважно слідкуємо за ситуацією в крайній західній області України, що межує з Євросоюзом, а думка керівника краю становить для нас особливий інтерес.
Після офіційної частини Г.Москаль провів для пані Посла коротеньку екскурсію по облдержадміністрації, в ході якої розповів історію зведення будівлі, покатав М.Йованович на унікальному ліфті Патерностер, а потім показав квітучі сакури біля будівлі обласного Главка нацполіції і писанкові дерева на площі Народній.
– Ужгород – дуже красиве місто, і я обов'язково приїду сюди зі своєю родиною ще раз, – пообіцяла Марі Йованович наприкінці зустрічі.

 

Про Захід