У понеділок в Ужгороді відкривається другий фестиваль камерного театрального мистецтва

Опубліковано:

Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Шерегіїв вже другий рік поспіль проводить відкритий фестиваль камерного театрального мистецтва "Під цвітом сакури". Захід відбувається у рамках загальноміського фестивалю "Сакура-Фест".

Термін "камерний театр" запозичено від "камерної музики".  (Іноді його ще називають "інтимним театром"). Цей тип театральної вистави засновано у 1907 році. Він виник як реакція на "важку" драматургію і є формою театрального мистецтва зі скупими сценічними засобами вираження, обмеженою кількістю акторів та глядачів і коротшою за часом тривалістю дії.

Моду на камерний театр (від початку ХХ століття і до наших днів) можна пояснити прагненням перетворити сцену на місце зустрічі та взаємної сповіді між актором і глядачем, де торкаються гострих психологічних проблем.

У понеділок, 23 квітня, о 18.30 на малій сцені Закарпатського муздрамтеатру Київський академічний театр "Колесо" покаже водевіль-модерн "Пристрасті дому пана Г.-П." за п'єсою Олени Пчілки. Саме таким був псевдонім матері Лесі Українки та рідної сестри Михайла Драгоманова – Ольги Косач. Вона є автором 18 п'єс. Ужгородці вперше мають можливість побачити її драматургію  на сцені.

У вівторок, 24 квітня, о 18.30 Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Лесі Українки покаже виставу "Стіна" за п'єсою Юрія Щербака. Монодрама розповідає про інтимні стосунки між Тарасом Шевченком та княжною Варварою Рєпніною. Він – вчорашній кріпак, вона – найзнатніша наречена України…

У середу, 25 квітня, о 18.30 на сцені Закарпатського театру ляльок Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки покаже ліричну історію "Ей, ти – привіт!"

за п'єсою Г.Мамліна. Це розповідь про перше кохання, дорослішання і пізнання світу. Цю ж виставу кияни повторять у четвер, 26 квітня, о13.00 у ляльковому театрі.

Фестиваль "Під цвітом сакури" триватиме вісім днів, протягом яких своє мистецтво покажуть вісім театрів України.

Олександр ГАВРОШ, завідувач літературно-драматичною частиною Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв  

Про Захід