Матеріальна допомога: коли є ЄСВ

Опубліковано:

Відповідно до п. 1 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати. У тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці.

Порядок нарахування та сплати єдиного внеску визначено Інструкцією №449, згідно пп. 5 3 розділу IV якої визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією № 5.

Крім того, пп. 14 розділу І Переліку № 1170 встановлено, що матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, а її розмір визначається адміністрацією підприємства) не є базою нарахування єдиного внеску.

Водночас згідно з пп. 2.3.3. п. 2.3 розділу 2 Інструкції № 5 матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у п.3.31 розділу 3 цієї Інструкції) відноситься до заробітної плати, як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, а отже, є базою нарахування єдиного внеску.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід