Як на Закарпатті вирішують проблему безпліддя

Опубліковано:

В Ужгородському прес-клубі відбулась прес-конференція, присвячена Дню білих орхідей, який ще називають Днем дітей, народжених “із пробірки” і який у світі відзначають у квітні.

Проблема непліддя в Україні з кожним роком звучить усе гучніше: фахівці зазначають, що чи не кожна п'ята українська пара має труднощі із народженням власної дитини.

“Статистика сьогодні не є втішною. Багато років Закарпаття посідало одне з перших місць в Україні з народжуваності. Але за останні три роки народжуваність скоротилася: якщо раніше в області щороку відбувалось 18 тис. пологів, то зараз трохи більше 14 тис. Маємо від'ємний приріст населення, – каже Анна Палагусинець, завідуюча Обласним центром планування сім'ї при Закарпатській обласній лікарні ім. Новака. – Спостерігаються патології в репродуктивному віці, захворювання помолодшали. Наслідки – проблеми з непліддям і невиношуваністю. Майже кожна 4-та пара є неплідною”. Крім того, невтішна ситуація із захворюваннями серцево-судинної системи, нирок, онкологічними хворобами, котрі суттєво ускладнюють перебіг вагітностей. Негативно впливають на репродуктивне здоров'я запальні процеси, вірусні бактеріальні агенти, часта зміна сексуального партнера, стресовість і ритм життя. А також соціально-економічні фактори, коли народження дітей “відкладають” на більш пізній період. Анна Палагусинець також наголошує: необхідно більше уваги звертати на здоров'я дівчаток-підлітків. Хвороби, притаманні раніше 40-45-річним жінкам, наприклад, ендометріоз, виявляють сьогодні навіть у 8-річних дівчат, фібріоми і кісти – у 25-30-річних.

“Щороку фіксуємо 2,5 тис. втрат на ранніх термінах вагітності. Це ті вагітності, які не виношуються. На сьогодні часто пацієнтки мають в анамнезі 2-3 епізоди самовільних викиднів. “Діти з пробірки” з'являтимуться дедалі частіше. Експерти прогнозують, що до 2050-го року буде така професія як материнство”, – коментує Анна Палагусинець.

За словами лікаря, причинами безпліддя пар є не тільки жіночий фактор, але й на 50% чоловічий. Тому важливою є профілактика, спостереження, догляд за здоров'ям як у жінок, так і у чоловіків.

“Безплідною вважається пара, яка більше року живе активним статевим життям без застосування контрацептивів, і не “вагітніє”. Причин безпліддя багато і вони різні. У жінок – це гормональні порушення, непрохідність маткових труб тощо. У чоловіків – порушення у дозріванні сперматозоїдів та інші. 10-15% припадає на ідіопатичне безпліддя (незрозумілі причини безпліддя), – пояснює Наталія Стрижак, лікар гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД-діагностики, завідуюча жіночою консультацією Медичного центру “Інтерсоно Medicover Group” в Ужгороді. – Але не потрібно втрачати час і чекати, а звертатися до фахівців у спеціалізовані медичні центри. Безпліддя – не вирок, 95% пар вдається допомогти народити здорову дитину. На Закарпатті єдиною клінікою, яка займається не лише обстеженням, а й лікуванням безпліддя, є “Інтерсоно Medicover Group”. Ми застосовуємо практично всі методи репродуктивних технологій”.

За словами Наталії Стрижак, штучне запліднення складається з кількох етапів. Перший – це правильно поставлений діагноз, який визначає причини безпліддя. А також стимуляція яйників жінки. Другий етап – пункція фолікулів. Третій – безпосереднє запліднення, перенос ембріонів.

Федір Куртяк, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Ужгородського національного університету та ембріолог Медичного центру “Інтерсоно Medicover Group” в Ужгороді зауважує: “Ембріологи займаються такими питаннями, які здаються нереальними. Багатьох відлякує поняття штучне запліднення, але воно далеко не “штучне”. Просто відбувається за допомогою ембріолога. Одним із механізмів штучного запліднення є внутрішньоматкова інсемінація. Загалом ефективність застосування всіх методів допоміжних репродуктивних технологій у нашому центрі складає понад 56%. В Європі цей показник є трохи нижчим”. До речі, до Ужгородського центру “Інтерсоно Medicover Group” звертаються і європейці. Найчастіше, це пари із сусідніх країн, але були пацієнти із США та Австралії. Як пояснив ембріолог, використовуючи новітні репродуктивні технології, лікарі дають можливість парам, які мають загрозу виникнення генетичних хвороб у майбутніх дітей, народити здорових діток. Розроблені також донаційні програми. А ще можна на майбутнє кріоконсервувати біоматеріали: яйцеклітини, сперму, ембріони.

Фахівці заначили, що перші “діти з пробірки” народилися ще у минулому столітті: у світі – в 1978 році, на теренах СРСР – у 1986 (в Україні, Луганській області), у незалежній Україні – в 1991 році. У Закарпатті, за словами Наталії Стрижак, починаючи з 2014 року, таких дітей, завдяки діяльності ужгородської філії МЦ “Інтерсоно Medicover Group” народилося понад 300. Це абсолютно здорові діти, нічим не відрізняються від інших.

Лікарі закликають не відкладати народження дітей на “потім”. На жаль, у жінок фізіологічні можливості народити здорову дитину з віком зменшуються значно швидше, ніж у чоловіків. Після 37 років втрачається і якість яйцеклітин. Аде у будь-якому випадку, не втрачайте надію і не займайтесь самолікуванням, а звертайтесь по допомогу до досвідчених фахівців та перевірених медичних закладів.

Орхідея – єдина квітка в світі, для розведення якої використовуються допоміжні репродуктивні технології. Насіння орхідеї не мають живильної тканини, яка є необхідною умовою для розмноження природним способом. Тому селекціонери кладуть їх в пробірку з живильним розчином, попередньо перевіривши якість кожного під мікроскопом. Там в стерильних умовах і розвивається зародок орхідеї. Весь процес триває від 3 до 9 місяців. День білих орхідей відзначають з 2010 року в першу неділю квітня.

Про Захід