Корисна інформація для нотаріусів від Пенсійного Фонду

Опубліковано:

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 212 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 р. № 1740 і від 25 серпня 1999 р. № 1549” встановлено форму та порядок подання нотаріусами звітів про укладені договори купівлі-продажу нерухомого майна та сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Згідно з нею нотаріуси щокварталу до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, зобов'язані подавати органам Пенсійного фонду України за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса звіт про укладені договори купівлі-продажу нерухомого майна та сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування за затвердженою формою.
Нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору з операцій купівлі-продажу нерухомого майна.
При посвідченні договорів купівлі-продажу нерухомого майна нотаріус здійснює перевірку сплати покупцем збору та витребовує відповідні документи.
Форма звіту про укладені договори купівлі-продажу нерухомого майна містить інформацію про кількість укладених договорів купівлі-продажу нерухомого майна, вартість такого майна та суму сплаченого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інформує ГУ ПФУ у Закарпатській області.

Про Захід