В Ужгороді зареєстровано вже 340 ОСББ

Опубліковано:

Зустріч керівників структурних підрозділів міськради з головами правлінь ОСББ та ЖБК, де розглядали питання надання пільг та субсидій мешканцям у будинках ОСББ, правила утримання прибудинкових територій, а також про передачу прибудинкової території в користування ОСББ провели в Ужгородській міській раді. інформує прес-служба Ужгородської міськради.

Як поінформував присутніх заступник міського голови Василь Гомонай, в Ужгороді зареєстровано вже 340 ОСББ, діють 60 ЖБК. Міська рада максимально підтримує їх діяльність, співпрацює для вирішення проблемних питань. До прикладу, надає допомогу у проведенні капітального ремонту житлових будинків ОСББ: лише за останні 2 роки спрямовано із бюджету міста на капітальний ремонт житлового фонду в Ужгороді понад 40,7 млн. грн, із яких 31 млн. грн. (76%) – на будинки ОСББ, ЖБК. На жаль, у зв'язку зі зростанням видатків на соціально захищені статті та обмеженістю бюджетних коштів, наразі не відомо, скільки у поточному році буде спрямовано коштів на проведення капітального ремонту житлових будинків.

Заступник міського голови Олександр Білак повідомив, що з 1 травня в управлінні праці та соцзахисту населення відкривається окремий відділ для обслуговування ОСББ та ЖБК, що дозволить у майбутньому полегшити та спростити процедуру оформлення пільг та субсидій.

Керівник управління праці і соціального захисту населення Андрій Біксей проінформував, що управління підготувало акти-звірки по субсидіях, які ОСББ, ЖБК необхідно підписати.

Про порядок оформлення прибудинкової території розповів начальник відділу землекористування Олександр Чепкий, який також зазначив, що перелік необхідних документів знаходиться у ЦНАПі і розміщено на офіційній сторінці Ужгородської міської ради. Повідомив також про прийняття нового закону, який дозволяє здійснювати оформлення прибудинкових територій без детального плану території.

Начальник відділу благоустрою департаменту міського господарства Оксана Пайда зазначила, що згідно з Правилами благоустрою в Ужгороді, незалежно від того, чи оформлена прибудинкова територія у користування ОСББ, ЖБК, її повинні прибирати ОСББ, ЖБК. Окрім цього, потрібно укладати окремі договори із ТОВ “АВЕ-Ужгород” на вивезення трави, опалого листя, сміття. Відповідно до Правил благоустрою прилегла прибудинкова територія визначається на відстані не менше 15 м по периметру від зовнішньої стіни будинку.

Начальник відділу муніципальної інспекції з благоустрою Юрій Станко звернувся до керівників ОСББ, ЖБК із проханням сприяти міській раді у боротьбі із стихійними несанкціонованими сміттєзвалищами. Якщо мешканці приватних будинків виносять зрізане гілля, лозу, скошену траву на майданчики, або на узбіччя доріг, то потрібно повідомляти про це відділ муніципальної інспекції з благоустрою за тел. 61-32-45.

Директор департаменту міського господарства Володимир Бабидорич повідомив, що через зростання цін у порівнянні з минулим роком підвищилася вартість капітальних ремонтів доріг, тротуарів. Як уже зазначалося, оскільки кошти з бюджету міста необхідно спрямовувати першочергово на медицину, освіту, у т.ч. і на професійно-технічну, наразі ще не відомо, скільки коштів буде спрямовано на капітальний ремонт житлового фонду. Але всі аварійні покрівлі у міру можливості будуть ремонтувати, – сказав Володимир Бабидорич.

Директор департаменту фінансів та бюджетної політики Леся Гах теж сказала про те, що відповідно до Бюджетного кодексу України першочергово із бюджету повинні фінансуватися захищені статті. І це всі мають зрозуміти. Тільки при наявності залишків коштів у бюджеті міська рада може спрямовувати гроші на капремонт житлового фонду – покрівель, щитових, ліфтів, водопровідно-каналізаційних мереж тощо.

Найближчим часом буде проведено зустріч із головами ОСББ, ЖБК, де обговорюватимуть тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, укладення договорів із ТОВ “АВЕ-Ужгород”. Про час та місце проведення зустрічі повідомлять додатково.

Про Захід