“Чим більше на Закарпатті буде створено сильних об’єднаних громад, тим менше буде проблем із сепаратизмом”, – Олександр Солонтай (Відео)

Опубліковано:

31 березня "Громадське радіо" опублікувало інтерв'ю з політологом Олександром Солонтаєм, в якому детально розбирається ситуація щодо загрози сепаратизму в області, гальмування процесу децентралізації та інші актуальні питання регіону.

Сергій Стуканов: Голова області Геннадій Москаль пов'язав ці події з процесом децентралізації. Сказав "об'єднання територіальних громад на Закарпатті може стати підґрунтям сепаратизму". Експерти ж говорять, що Москаль таким способом гальмує процес об'єднання ОТГ. Що означають ці заяви Геннадія Москаля?

Олександр Солонтай: Є інформація, що справа з провокаціями проти угорського центру – локалізована. Частину злочинців вже знайшли і це дає можливість не нагнітати стосунки між Україною та Угорщиною. Щодо того чи може об'єднання сіл в громади сприяти збільшенню сепаратистських рухів на Закарпатті – не може, може допомогти зменшитися. Якщо села будуть об'єднуватися у громади і працювати напряму з Києвом, з державним бюджетом, субвенціями без розбивання району на частини, то це лише зменшить загрозу сепаратизму. Зараз об'єднаний район у якому переважають меншини легко може бути спровокований на етнічний конфлікт. На Закарпатті ніколи не було етнічних конфліктів, бо закарпатці дуже толерантні. Але загроза існуватиме доти, доки існують утворення "райадміністрації", які концентрують владу у своїх руках і яких можна підкупити, і які можуть легко переметнутися при потребі. Об'єднавшись у громади люди стануть ближчими до Києва, матимуть більший стимул вивчати українську мову.

Повну версію розмови дивіться у доданому відео файлі.

 

Про Захід