В Ужгороді навчають шляхом діалогу вирішувати конфлікти

Опубліковано:

Сьогодні в обласному центрі Закарпаття відбувається тренінг "Діалог та комунікації для вирішення конфлікту".

Захід відбувається в рамках проекту "Сприяння відбудові та сталому розв'язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні", що впроваджується Міжнародною організацією з міграції за фінансування Європейського Союзу. Проводять його на базі бібліотеки-філії №2 Ужгородської ЦМБС, участь у заході беруть як корінні закарпатці, так і вимушені переселенці. Усі учасники різні за віком, родом занять, навчаються правильно, шляхом діалогу та комунікації, виходити або не допускати конфлікту. Для цього тренери Олександр Митьков та  Максим Єлігулашвілі (НУО "Основи свободи") моделюють різні життєві ситуації, роздають ролі та завдання, аналізують поведінку учасників тренінгу.  Присутні вкотре доводять, що всі люди різні,  але порозумітися таки можливо, головне – позбутися стереотипів, навчитися відслідковувати свої емоції,  вміти слухати опонента та вільно висловлювати свою думку. Також упродовж дня присутні мають обговорити ключові навички ефективної комунікації, а також  попрактикуватися створити діалог у громаді.

Зазначимо, що з січня 2018 для 49 громад, які беруть участь у проекті з соціального згуртування, впроваджуваного МОМ за фінансування Європейського Союзу в 20 областях України, розпочалися тренінги із діалогу та комунікації для вирішення конфліктів.

Тренінги проводять практикуючі медіатори та психологи, які серед іншого мають досвід роботи в зоні конфлікту на сході України, а учасниками є ініціативна група громади міста Ужгород – внутрішньо переміщені особи, представники національних меншин, люди з інвалідністю та інші місцеві мешканці. 

Нагадаємо, що на базі бібліотеки-філії №2 Ужгородської ЦМБС уже кілька місяців діє #Сокоти_свій_Варош – проект на згуртування громади в м. Ужгороді Закарпатської області. У рамках проекту відбувається чимало заходів, зокрема круглі столи, тренінги, майстер класи, діють гуртки для дітей та навіть облаштовано ігровий майданчик для розвитку малечі. Усі заходи є безкоштовними та відкритими до участі усіх бажаючих.

 Вікторія Жуйко

Про Захід