Дитяче жебрацтво на Закарпатті: реалії та профілактика

Опубліковано:

На черговому засіданні координаційної наради при Закарпатській ОДА начальник ювенальної поліції Закарпаття підполковник Андрій Курта розповів про роботу з запобігання жебрацтву, бродяжництву, бездоглядності та про профілактику правопорушень серед дітей краю.

На нараді в Закарпатській ОДА Андрій Курта розповів, що сектором ювенальної превенції області та підпорядкованими працівниками відділів відділень поліції на місцях, спільно з галузевими службами та зацікавленими відомствами за минулий рік проведено 587 виступів та лекцій на тему: "Кримінальна та адміністративна відповідальність", "Скажи наркотикам – НІ", "Безпека життедіяльності" "Безпечний інтернет", "Ти і твоє здоров'я". "Дотримання правил дорожнього руху", "Як не стати жертвою злочину" з демонстрацією відеоматеріалів та за підтримки духового оркестру поліції.

Правоохоронець наголосив, що силами поліції виявлено та задокументовано 16 фактів втягнення неповнолітниіх у злочинну діяльність та 7 – у жебрацтво. Крім того в області зафіксовані 3 факти використання малолітнього у занятті жебракуванням.

"Для недопущення вчинення повторних злочинів та правопорушень, перевірено 193 підоблікових неповнолітніх різних категорій, 147 – неповнолітніх, яким оголошено про підозру у скоєнні злочинів; 36 – що засуджені без позбавлення волі, 7 – засуджених із застосуванням примусових заходів виховного характеру; та 3 таких, які вчинили насильство в сім'ї. Окрім того, спільно із органами пробації Закарпатської області, перевірено – 57 неповнолітніх, які звільнені від покарання з випробуванням", – розповів головний ювенал краю.

Андрій Курта наголосив, що для попередження правопорушень, безпритульності та бездоглядності серед дітей ГУНП спільно із службою у справах дітей Закарпатської ОДА підписано ряд спільних наказів та проведено близько 468 профілактичних відпрацювань та рейдів "Малюк", "Вокзал", "Вулиця", "Підліток" в ході рейдів виявлено 214 дітей, вилучено 171 підлітка, з вулиці – 68, з сім'ї – 102. З вказаних неповнолітніх поміщено до притулку – 101 дитину, до медичних закладів – 42; до інтернатних закладів – 2 та повернуто до сім'ї 26 дітей.

На нараді говорили і про роботу з батьками та особами, що їх замінюють. Поліція за минулий рік склала 982 адміністративні протоколи за статтею ст.184 КУпАП (невиконання обов'язків щодо виховання дітей), з них працівниками ювенальної превенції – 595. Крім цього правоохоронці виявлили та задокументували 20 фактів злісного невиконання батьками своїх обов'язків по догляду за дитиною, щодо якої встановлена опіка чи піклування (ст.166 КК України), інформує Відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Про Захід