В Ужгородській міськраді презентували прототип Порталу відкритих даних

Опубліковано:

Представлення аудиту наборів даних, які є у розпорядженні Ужгородської міської ради, а також прототипу Порталу відкритих даних та освітнього сервісу Good Education презентували сьогодні в міськраді представники Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо: торік працівники відділу програмного і комп'ютерного забезпечення підготували настільки ґрунтовну проект-заявку на участь у відбірковому турі конкурсу "Відкритий виклик", що увійшли до п'ятірки переможців із 55 претендентів і у вересні 2017-го було підписано Меморандум про співпрацю ГО ОПОРА та Ужгородської міськради, який передбачає спільну підготовку зручного програмного продукту, сервісу для користування відкритими даними.  

Сьогодні координатор ОПОРИ у Закарпатській області Святослав Бабіля коротко розповів про зроблене з часу підписання Меморандуму. Зокрема, спільно провели інвентаризацію даних, які є у розпорядженні міськради – визначали їхню якість, повноту, деталізованість, у яких форматах зберігаються, наскільки ці формати зручні у використанні, чи потребують встановлення на електронні пристрої додаткових програм, чи містять персональну інформацію, яку потрібно захищати, як часто оновлюються, як обробляються, як структуровані та багато інших особливостей. У підсумку виокремили 150 наборів даних і сформулювали для працівників міськради загальні рекомендації щодо їх упорядкування, уніфікування і використання.

Святослав Бабіля також відзначив, що 61,1% даних у розпорядників інформації наявні і в електронній, і в паперовій формі, 25% – лише в паперовій, 13,9% – в електронній, а електронний документообіг, на який перейшла міськрада, сприятиме сучасній тенденції поступово відмовлятися від паперових носіїв і повністю переходити на електронні.

Аналітик ОПОРИ Роберт Лорян представив сервіс, який незабаром буде наповнено всіма даними ужгородських освітніх закладів – Good Education. На прикладі аналогічного додатку для Рівного продемонстрував, наскільки це зручно для будь-якого користувача. Скажімо, батьки, обираючи навчальний заклад для дитини, зможуть побачити щодо кожної школи міста інформацію про кількість учнів, вчителів, профільність закладу, його рейтинг серед інших, його ресурсну базу, рівень результатів ЗНО, участі школярів в олімпіадах на різних етапах (тобто якість викладання), безпекову ситуацію (які заклади поруч, чи є продаж цигарок чи алкоголю), який транспорт зупиняється неподалік тощо.

Святослав Бабіля наголосив, що спільно з ОПОРОЮ підготовлено шаблони, "рецепти", як працювати з даними, а відкриті дані – це потужний інструмент для аналізу ситуації в місті, прийняття рішень. Запевнив: ОПОРА готова і надалі працювати з фахівцями Ужгородської міськради, проводити навчання, консультації, запроваджувати інші сервіси для ужгородців, тим більше, що ця сфера ближчим часом потужно розвиватиметься і в Україні, і у всьому світі.   

Керуюча справами виконкому міськради Олена Макара подякувала представникам ОПОРИ за співпрацю, результатом якої вже є докладні рекомендації всім підрозділам-розпорядникам інформації, які саме в їхньому розпорядженні набори відкритих даних і як зробити їх зручними для використання через гаджети, телефони і в щоденній роботі службовців, і для ужгородців, усіх, кого вони зацікавлять. Важливо – дати можливість не лише бачити набори даних, а сприяти їх порівнянню, аналізу, моделюванню – для нових якісних змін в Ужгороді, інформує прес-служба Ужгородської міськради.

Про Захід