«Спрощенець» без доходу: нюанси

Опубліковано:

Платниками єдиного внеску є фізичні особи – підприємці, у тому числі та, які обрали спрощену систему оподаткування (п.4 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ).

Згідно з п.3 частини першої ст.7 цього Закону про ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, єдиний внесок нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального стразового внеску.

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п.5 частини першої ст.1 Закону про ЄСВ).

Частиною п'ятою ст.8 цього Закону для зазначеної категорії платників установлено обов'язкову ставку єдиного внеску, що дорівнює 22% бази нарахування.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина 12 ст.9 Закону про ЄСВ).

Згідно з абзацом третім частини восьмої ст.9 Закону про ЄСВ фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (19 квітня, 19 липня, 19 жовтня, 19 січня). При цьому мінімальний страховий внесок у 2018 р. за місяць становить 819,06 грн, за квартал – 2457,18 грн.

Право на звільнення від сплати єдиного внеску за себе мають, зокрема, ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування за умови, що вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст.26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску винятково за умови їхньої добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (частина четверта ст.4 Закону про ЄСВ).

Таким чином, ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок незалежно від того, отримували вони дохід чи ні. Винятком є ФОП за умови, що вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст.1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, інформує ДФС у Закарпатській області.

 

Про Захід