Щодо перерахунку пенсій для працюючих пенсіонерів: нюанси

Опубліковано:

Пенсійна реформа, що розпочалася у жовтні минулого року, набирає обертів. Восени відбулося осучаснення більшості пенсій. Наразі проводиться перерахунок пенсій військовим пенсіонерам. Але напруга чомусь не спадає і дотепер. Особливо серед тих, хто вже давно на пенсії, має великий стаж, а пенсія бажає бути кращою. Люди не розуміють, чому, пропрацювавши стільки років, одержують мізерні пенсії як на сьогодні, а доплати майже не відчули взагалі. Що робити, щоб хоч якось покращити своє становище і коли чекати наступного перерахунку. Як відобразиться зниження коефіцієнта стажу на цей перерахунок. Чи переглядатимуться пенсії працюючим пенсіонерам і коли… З такими запитаннями звернулися за роз'ясненням до фахівців головного управління Пенсійного фонду в Закарпатській області відвідувачі університету третього віку, інформує ГУ ПФУ у Закарпатській області.

Зустріч відбулася 22 березня у приміщенні "Кольпінгу", що в обласному центрі, за участі начальника управління пенсійного забезпечення Вікторії Поляковської та Олексія Большакова, який очолює відділ виконання міжнародних договорів, а тому підготував для присутніх буклети з цього напрямку, серед яких і "Міжнародні угоди в галузі пенсійного забезпечення".

Вікторія Поляковська пояснила умови призначення, нарахування та перерахунок пенсії за віком, складові пенсійних виплат, зокрема, показник середньої заробітної плати по Україні, величину оцінки одного року страхового стажу. Наочно показала, як нараховується пенсія, роз'яснила, чому люди з ідентичними зарплатами, стажем роботи, але різними роками виходу на пенсію, отримують різні пенсії, і що саме перерахунок пенсій у 2017 році стер цю несправедливість. Усім було перераховано пенсії з показника середньої заробітної плати по Україні – 3764 грн. (у 2007 році він становив 1197 грн.). Наголосила, що з 2019 року планується щорічний перерахунок їх (в межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України). Збільшення ж розміру пенсії у зв'язку з осучасненням її у кожного пенсіонера своє, оскільки враховуються індивідуальні показники коефіцієнта заробітної плати та страхового стажу.

Щодо перерахунку пенсій для працюючих пенсіонерів, то він автоматично проводитиметься кожен рік. Тобто, якщо людина станом на 01 березня щорічно пропрацювала 24 місяці і це у пенсійній справі не враховано, то без будь-якого звернення, автоматично відбудеться перерахунок. За кожен пророблений рік понад встановлену загальну норму додається один відсоток.

І в пенсіонерів немає потреби йти до Пенсійного фонду, а отримати ту чи іншу інформацію можна також через web-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Якщо когось цікавитимуть індивідуальні консультації, то щоп'ятниці в головному управлінні проводиться прийом громадян, на якому без будь-якого попереднього запису можна отримати вичерпні відповіді на усі запитання. Спілкування було жвавим і дискусійним.

Про Захід