Тячівський держлісгосп планує розширити межі природно-заповідного фонду

Опубліковано:
Площу природно-заповідного фонду ДП "Тячівське ЛГ" планують збільшити. Звісно, якщо буде підтримка громади, то вже найближчим часом площа ПЗФ буде збільшена на 10 гектарів. Однак питання – за погодженням громади та депутатів Біловарської сільради! Відтак ДП "Тячівське лісове господарство" звертається до жителів та депутатського корпусу села Біловарці.
 
Про це розповіла директор Тячівського держлісгоспу Наталія Катреняк:
 
"До лісівників Тячівщини у 2017 році декілька разів зверталися жителі села Біловарці з проханням створення заповідного об'єкта на землях Тячівського держлісгоспу. Враховуючи думку та співпрацю з громадськістю, лісівники, разом із керівниками профільних відділів та керівництва Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства дійшли висновку розширити межі ПЗФ. Було вирішено у лісах, що належать до сфери Тячівського державного лісового господарства на 2018-й рік створити новий об'єкт природно-заповідного фонду. Адже збільшення території природно-заповідного фонду суттєво вплине на збереження біологічного і ландшафтного різноманіття лісфонду Тячівського району. А працівниками державної лісової охорони здійснюються заходи зі збереження цінних природних комплексів та об'єктів. Відтак, один з ефективних методів – включення їх до складу природно-заповідного фонду", – зазначила Наталія Іванівна.
 
За словами керманича ДП "Тячівське ЛГ", за сприянням Закарпатського ОУЛМГ лісівниками було залучено представників природоохоронних громадських організацій, які мають досвід у створенні об'єктів природно-заповідного фонду для вирішення поставленого завдання.
 
За словами керманича ДП "Тячівське ЛГ", в даний час на території держлісгоспу об'єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного і місцевого значення загальною займають площу майже 18,0 гектарів (Мочарки, Дубрави). Якщо буде підтримка громади, то вже найближчим часом площа ПЗФ буде збільшена ще на 10 гектарів.
 
Наталія Іванівна наголосила, що вже декілька місяців підряд ведеться постійна цілеспрямована робота з підготовки та організації заходів щодо створення нових територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Один з таких – зустріч представників природоохоронних організацій, представників лісгоспу та громадськості для попереднього обстеження окресленої території. Однак під час обстеження було встановлено, що на пропонованій території знаходяться ділянки, які не є у користуванні держлісгоспу та можуть відноситись до земель запасу Біловарської сільської ради.
 
Враховуючи вищезазначене для розширення ПЗФ лісівники звертаються до представників громади та депутатського корпусу села Біловарці з проханням у відповідності до Закону України "Про ПЗФ" звернутися до Біловарської сільської ради з проханням розглянути на сесії сільради можливість погодження та включення згаданих вище земель до заповідного об'єкта та отримати відповідне рішення сесії сільради.
 
Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ
Про Захід