Закарпатці долучилися до міжнародної конференції

Опубліковано:

“Сприяння євроатлантичній інтеграції України на прикладі Закарпаття” – під таким гаслом сьогодні, 22 березня, у м. Кішварда (Угорщина) відбулася потужна міжнародна конференція, організована Європейським об'єднанням територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (EGTC ТИСА) за фінансової підтримки Угорського фонду “Pallas Athéné Domus Educationis”.

Мета зібрання – презентувати можливості та конкретні пропозиції розвитку регіону, на основі європейських цінностей, підтримка співпраці в сучасній адміністративній, економічній та культурних галузях, виходячи з історико-економічної ситуації.

До порядку денного конференції увійшли такі теми, як політика сусідства ЄС, підтримка України та Закарпаття урядом Угорщини, цілі та діяльність Європейського об'єднання ТИСА, транскордонна та регіональна співпраця, обмін досвідом та роль передачі знань, ознайомлення з транскордонними та безпосередніми брюссельськими джерелами фінансової підтримки.

Модератором засідання була директор ЄОТС ТИСА Сабоне Цап Андреа, яка на початку представила поважних гостей конференції. Зокрема, з угорської сторони відгукнулися на запрошення: депутат Європарламенту Андреа Бочкор, держсекретар з питань розвитку ЄС Канцелярії Прем'єр-міністра Угорщини Естер Вітайош, урядовий комісар з питань координації співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою та Закарпатською областями Канцелярії Прем'єр-міністра Угорщини Іштван Грежа, міністр національного розвитку Угорщини Міклош Шестак, Генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, консула Угорщини в Берегові Матяш Сіладі, директор Угорсько–Української торгово-промислової палати Дьордь Кот, доценти Ніредьгазького Університету Ільдіко Варгане Бошняк та Роберт М.Драбанц та інші.

З української сторони поважній публіці були представлені: голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, перший заступник голови Закарпатської облради, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Йосип Борто, заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Колесніков, депутат Закарпатської облради, ректор Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос, Берегівський міський голова Золтана Бабяка, голова Берегівської РДА Іштван Петрушка та голова Берегівської райради Йожефа Шін.

Не оминули й присутніх на конференції поважних науковців Ужгородського національного університету, які стануть співдоповідачами з озвучених сьогодні тем під час конференції, яка відбудеться 25 травня у м.Ужгороді. Зокрема: професор, доктор економічних наук, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин Володимир Приходько, професор, завідувач кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції Українсько-Угорського навчально-наукового інституту Єва Кіш, декан юридичного факультету УжНУ, доктор юридичних наук, доцент Ярослав Лазур, керівник державної бюджетної установи “Закарпатський регіональний центр з інвестицій та розвитку” Василь Матій.

Під час своїх виступів угорські високопосадовці наголошували, що сьогоднішній захід має стати комфортним  майданчиком для діалогу з метою реалізації міжнародних заходів, проектів, можливостей та інструментів Євросоюзу. Таких, що покликані пропагувати європейські підходи до вирішення існуючих проблем сьогодення шляхом регіонального врядування на місцях.

– Угорці допоможуть наблизити Україну до Євросоюзу, щиро ділячись європейським досвідом. Адже нам за кілька років вдалося успішно реалізувати ряд проектів. Завдяки конструктивному діалогу та спільним грантовим проектам, ми зможемо допомогти Закарпаттю вирішити найболючіші проблеми, серед яких – Солотвинський солерудник, тверді побутові відходи, збереження історико-культурної спадщини, економічний розвиток та впровадження новітніх технологій в різних сферах, – зазначив міністр національного розвитку Угорщини Міклош Шестак.

Депутат Європарламенту Андреа Бочкор розповіла учасникам конференції про щорічну суттєву допомогу ЄС Україні, яка нині на шляху євроінтеграційних процесів. Сума коштів вражаюча – 1 млрд 100 млн євро!

– З цієї суми 10 мільйонів євро Євроспільнота виділяє для цивільної сфери, 110 млн євро – на розвиток малого і середнього бізнесу, 90 млн євро – для впровадження децентралізації та економічних реформ, – констатувала європарламентарка.

А урядовий комісар з питань координації співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою та Закарпатською областями Канцелярії Прем'єр-міністра Угорщини Іштван Грежа, говорячи про надання посильної допомоги Україні-сусідці, не оминув своє розчарування після останніх подій в нашому краї, зокрема, про надіслану вакцину від кору.

– Надаючи кілька тисяч вакцин всім категоріям закарпатцям, тим самим ми убезпечуємо від епідемії Угорщину. Окрема вдячність нашому Генконсулу в Ужгороді Йожефу Бугайлу, який доклав максимум зусиль, аби імпортні вакцини були оперативно доставлені на Закарпаття. Але для нас неприємним фактом стало те, коли в.о.міністра МОЗ України пані Супрун назвала таку допомогу “контрабандою”. Я, як лікар, був вражений таким підходом високопосадовця, яка замість подякувати за частково вирішену проблему, навпаки звинуватила сусідню державу у наданні неякісної вакцини, – щиро мовив урядовий комісар, додавши: – Але ми й надалі будемо допомагати Закарпаттю, як це робили раніше. До прикладу, понад 3 тисячі дітей сім'їв натовців відпочивали в таборах Угорщини, поранені бійці АТО проходили тут лікування та реабілітацію. У рамках тісної співпраці хочемо допомогти очистити Закарпаття від твердих побутових відходів, звівши сміттєпереробний завод. Ми як були відкриті для українців, так і залишаємося. Було б добре на рівні держав відновити гармонійну співпрацю.

У своєму виступі очільник Закарпатської облради Михайло Рівіс зазначив: “Безпосереднє сусідство з Європою – це для нас Богом дарований шанс творити на своїй землі гідне, цивілізоване життя. Тим більше, що цьому сприяють  тісні історичні, економічні та етнічні зв'язки з нашими сусідами, передусім Угорщиною. Вони далися нам як спадщина від наших предків. І ми ревно бережемо і розвиваємо їх, розширюючи дружні відносини на рівні громад, областей,  обміну ідеями, поглядами, цінностями та досвідом”.

– Для нас, закарпатців, євроінтеграційні устремління нашої країни – це не лише “безвіз”, а й використання європейських можливостей для модернізації рідної Батьківщини у різних сферах життя шляхом реалізації цільових проектів із залучення коштів з європейських фондів для будівництва нових доріг, капітальної реконструкції діючих та спорудження нових водогонів і каналізаційних мереж, сміттєпереробних підприємств, благоустрій населених пунктів та безпека жителів, створення нових виробництв, реформування та докорінне переоснащення закладів первинної медицини і базової освіти, – підкреслив михайло Рівіс.

Він також розповів, що в Україні через повільне реформування, сьогодні власних фінансових ресурсів для таких масштабних перетворень бракує, тому вкрай необхідні проекти із залученням європейських коштів, та величезний досвід наших найближчих сусідів, яким вони готові поділитися з нами. “Головний запит сьогодення – скористатися всіма можливостями та інструментами, які дає нам життя, та побудувати сильну країну – рівну серед інших європейських країн,  комфортну для  поживання і праці представників усіх національностей, що проживають на її території”, – резюмував очільник крайового парламенту.

– Сьогодні ми обговорили нашу співпрацю, інвестиційні та культурні можливості, ознайомили аудиторію з ресурсами та потенціалом, історичною та культурною спадщиною обох регіонів, заручилися підтримкою наших угорських партнерів для подальшої успішної співпраці в цілому, – зазначила заступник директора ЄОТС ТИСА Юдіта Євчак, додавши: – З великою приємністю констатуємо, за сприяння наших угорських партнерів – Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег, Європейському об'єднанню ТИСА вдалося підготувати і подати до ЄС низку важливих проектів, результати яких будуть відомі уже найближчим часом.

– Відрадно, що задля сприяння функціонуванню EGTC, угорський Уряд щороку надає європейським об'єднанням суттєву матеріальну підтримку, виділяючи кошти з державного бюджету. Ця фінансова підтримка, до речі, є унікальною в ЄС, в інших державах таке не практикується, – підкреслив перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, інформує Прес-служба Закарпатської облради.

 

 

Про Захід