В Мукачеві підписано вже майже 17 тисяч декларацій з лікарями первинної медичної допомоги

Опубліковано:

Вже з 1-го квітня в Україні розпочинається приписна кампанія до лікарів первинної медичної допомоги. І хоча офіційно укладання декларацій між пацієнтом та лікарем стартує з початку квітня, в країні у тестовому режимі вже якийсь час функціонує електронна система E-health, яка й дає можливість укладати відповідні договори. Вже зараз кожен громадянин може підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром у будь-якому медичному закладі, де надається первинна медична допомога. Гроші на первинну ланку медицини виділяються з державного бюджету.

Медичні заклади, в яких працюють перераховані вище фахівці, укладають контракт з Національною службою здоров'я, а пацієнт підписує безстрокову декларацію з лікарем, якого обирає для себе сам. Водночас, якщо пацієнт хоче змінити медика, то просто підписує нову декларацію з новообраним спеціалістом.

Для того, аби укласти декларацію необхідно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код. Якщо мова йде про угоду з педіатром чи сімейним лікарем, який обслуговуватиме дитину –  свідоцтво про народження дитини та паспорти і коди обох батьків чи опікунів.

На Закарпатті вже є перші здобутки цієї реформи: результати Мукачева щодо підписання декларацій – вивели область на перше місце у розрізі всіх регіонів України. Станом на сьогодні вже підписано майже 17 тисяч угод з лікарями. При чому, як повідомив головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги м. Мукачево – Євген Мешко, щотижневий приріст підписаних декларацій  – 2000 угод.

Як пояснив очільник мукачівського ЦПМСД, у місті проводилися зустрічі з медиками, на яких пояснювали суть новацій, розповідали в чому їх переваги для лікарів, і, водночас провели роз'яснювальну інформаційну кампанію для населення. Приміром, тиждень тому організували зустріч з активною спільнотою міста, представниками депутатського корпусу, виконавчого комітету, керівниками підприємств та установ Мукачева, із залученням ЗМІ, де обговорили умови та можливості процесу вибору сімейного лікаря, а також відповіли на питання, які можуть виникнути під час укладання декларації між клієнтом та лікарем.

Євген Мешко повідомив, що для забезпечення роботи первинної ланки медицини в місті є достатня кількість фахівців – 59 лікарів загальної практики-сімейної медицини.

"Місто вже більше року реалізовує проект з електронного обліку пацієнтів. Первинна на вторинна ланка об'єднанні в одну базу і пацієнт, наприклад, має можливість в Інтернеті чи й просто зателефонувавши в медзаклад, записатися на прийом до лікаря на конкретний час. Це дало змогу вирішити проблему черг і зменшити напругу серед пацієнтів, які тепер не змушені простоювати під кабінетами лікарів, очікуючи свого часу зайти до медика.

Всі 9 амбулаторій міста укомплектовані комп'ютерною технікою та Інтернетом, які забезпечила Мукачівська міська рада, а також придбала необхідну інформаційну систему", – відзначив головний лікар мукачівського ЦПМСД.  

Окрім того, в Мукачеві запроваджена централізована система збору аналізів. Пацієнт має можливість здати аналізи в своєму медичному закладі, а вже звідти їх доправляють до лабораторії. Результати ж лабораторно-клінічних дослідів у електронному вигляді надсилаються лікуючому лікарю.

Наразі ж, згідно статистики на порталі електронної системи охорони здоров'я eHealth, Закарпаття займає 23 сходинку щодо кількості медзакладів зареєстрованих в системі –  19 закладів, 15 місце за кількістю зареєстрованих лікарів – 154 та першу позицію за кількістю укладених декларацій.

Контактні дані амбулаторій, де можна укласти угоди: амбулаторії ЗПСМ №1,2,3, вул. Грушевського Михайла, 29, амбулаторія ЗПСМ №4, вул. Береста Олексія, 32/17, амбулаторія ЗПСМ №6, вул. Окружна, 28/99, амбулаторія ЗПСМ №7, вул. І.Зріні, 113/40, амбулаторія ЗПСМ №8, вул. Верді Джузеппе, 6/106, амбулаторія ЗПСМ №9, вул. Осипенка Олександра, 39Б/81, амбулаторія ЗПСМ №5,вул Космонавтів, 31.

Про Захід нещодавно публікував покрокову інструкцію: "Як обрати терапевта, педіатра та сімейного лікаря", корисні поради, як обрати сімейного лікаря, а також перелік того, що входить до обов'язків лікаря первинної ланки.

 

"Лариса РОМАНЮК, Про Захід

Про Захід