На Львівщині солдат-строковик творить ікони (Фото)

Опубліковано:

Солдат строкової служби Віталій Костик вже понад рік проходить службу у 1 батальйоні 2 Галицької бригади, що у Львові. У цивільному житті Віталій створював віртуальний світ – займався комп'ютерною графікою, але з легкістю створював портрети фарбами чи олівцями, міг малювати на звичайному ґрунті чи піску. Віталій – широкопрофільний художник.

Але, прийшовши на службу до Національної гвардії України, багато чого йому довелось зробити вперше: взяти зброю до рук, дотримуватись суворих розпорядків дня, виконувати бойові стрільби. І саме тут з ним сталась вперше річ, яка точно запам'ятається на все життя не лише йому, а й усім військовослужбовцям бригади, теперішнім та майбутнім.

“Одного разу я сидів і малював портрет, – розповідає Віталій Костик, – і до мене підійшов наш капелан, отець Андрій. Отець Андрій подивився на мою роботу і спитав, чи не міг би я намалювати образ. Я спочатку вагався, адже це справді досить важко і абсолютно ново для мене, але згодом погодився. Мабуть, він в мені побачив людину, яка з цим може справитись. Згодом я приступив до малювання образу Святої Богородиці з маленьким Ісусом на руках”.

Але сам Віталій не хотів копіювати чиюсь роботу. Художник прийняв рішення створити щось своє, неповторне і нове. “Якщо копіювати чиюсь роботу – втрачається оригінальність. Малювати образ, який створюється в голові – завжди важче. Найважче було створити обличчя Марії і Ісуса, адже насправді ніхто не знає, як воно виглядало, я малював так, як відчував. Я хотів, що дивлячись на ці образи, люди відчували теплоту”. Про свою роботу, здавалось, майстер міг говорити годинами, відчувалось, що в цей витвір було вкладено душу.

Але Віталій не єдиний художник у сім'ї. Можливо, хист до малювання образів йому передався від мами, Ярослави Сливки, яка вже багато років малює ікони. Їй замовляють роботи для церков та будинків. “Мама традиційна і консервативна, свою справу знає, – розповідає Віталій. – Вона опанувала більш традиційні напрямки, а я комп'ютерну графіку”.

До завершення строкової служби Віталій Костик планує завершити роботу над ще одним образом – Ісуса Хреста. В подальшому ці образи будуть освячені отцем Андрієм та прикрасять капличку 2 Галицької бригади.

“Цей досвід я отримав саме проходячи строкову службу і вдячний отцю Андрію, що спонукав мене спробувати свої сили в цьому важкому напрямку, – підвів підсумок розмови Віталій. – Коли строкова служба закінчиться я продовжу малювати, що правда хочу розвивати себе у світі мультимедії. Мене вабить створювати “світ у світі”, аніме чи ігри. Хоча малювання пензлем надає внутрішньої рівноваги”.

Молодший лейтенант Аліна Новікова

Фото автора

Про Захід