Суб’єктами малого підприємництва краю торік сплачено до бюджетів усіх рівнів понад 3,5 мільярдів гривень податків

Опубліковано:

Про це йдеться у проекті рішення "Про хід виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва в області на 2017 – 2018 роки", який подається на розгляд обласних обранців.

Замовник та її відповідальний виконавець – департамент економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації, який очолює депутат облради Денис Ман. У документі подаються найважливіші завдання, виконані у звітному періоді.

Так, у всіх районах області проведено навчальні виїзні семінари щодо виконання основних положень Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", засідання за круглим столом з питань сприяння розвитку підприємництва, надання адміністративних послуг за участі представників органів виконавчої влади та громадськості, керівників підприємств та банківських установ області. Для  впровадження системи електронного документообігу в центрах надання адміністративних послуг, підвищення рівня комфортності обслуговування суб'єктів звернення, згаданим департаментом закуплено програмне забезпечення для центрів надання адміністративних послуг.

Проведено урочисті заходи з нагоди професійних свят та відзначено кращих підприємців області, кращих платників податків.

У жовтні 2017 року, за підтримки облдержадміністрації та обласної ради, проведено інвестиційний форум "Закарпаття – бізнес в центрі Європи". На інвестиційному форумі були представлені наявні та заплановані інвестиційні проекти та програми, які спрямовані на розвиток малого та середнього бізнесу.

Для підтримки підприємництва в області, сприяння розвитку економічних, торгових зв'язків, встановлення ділового партнерства між зарубіжними та вітчизняними підприємцями виготовлено бізнес-каталог „Закарпаття – перспективний майданчик для бізнесу", „Інвестиційний паспорт області".

Проведено цикл навчань для представників державних підприємств, установ та організацій, а також суб'єктів підприємницької діяльності щодо роботи в системі електронних державних закупівель через систему "ProZorro". Виготовлено та розміщено на території області рекламні щити для популяризації "Prozorro".

Впроваджено проведення часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими суб'єктами малого і середнього підприємництва для реалізації інвестиційних проектів відповідно до Порядку використання коштів обласного бюджету, затвердженого рішенням обласної ради 21 вересня 2017 року. Створено комісію з оцінки та відбору інвестиційних проектів, до складу якої увійшли керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, депутати обласної ради, представники громадськості та бізнесу. Проведено часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими для реалізації інвестиційних проектів двом суб'єктам підприємницької діяльності.

У рамках Програми проведено експрес-курс з підготовки починаючих підприємців, метою якого було надати людям з абсолютно різними професіями розуміння того, що таке бізнес, як його будувати і як ним керувати, як функціонує ринок в сучасних умовах, на що реагує споживач та як грамотно вибудувати свою перевагу перед конкурентами. Протягом курсу учасники взяли участь у семінарах, написали бізнес-плани під свою справу, отримали консультації маркетологів, управлінців та державного реєстратора.

Зазначаються фактичні обсяги та джерела фінансування програми у звітному періоді. Так, для реалізації заходів зазначеної Програми торік з обласного бюджету було передбачено та використано 1600,0 тис. гривень.

           Отже, основні результати виконання програми за 2017 рік такі: станом на 01.01. 2018 року в області зареєстровано 49611 фізичних осіб-підприємців, з них сплачують податки – 41175 осіб. Суб'єктами малого підприємництва за 2017 рік сплачено до бюджетів усіх рівнів 3570,7 млн грн податків, що на 1566,9 млн грн більше, ніж в 2016 році, в тому числі юридичними особами – 2977,5 млн грн, фізичними – 593,2 млн грн. Із загальної суми надходжень юридичні особи сплатили 83,4 %, фізичні особи – 16,6 %.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід