Колективний договір – захист інтересів працівників та роботодавців

Опубліковано:

Комусь укладання колективного договору може видатися формальністю, яку вимагає Кодекс законів про працю України. Але потреба його укладення зумовлена насамперед запобіганням конфліктам і спорам, які можуть виникнути в трудовому колективі, їх урегулюванням. Чим більше працівників працює на підприємстві, тим вища ймовірність виникнення таких конфліктів унаслідок різноманітності професійних інтересів, прагнень та поглядів учасників трудового процесу. Колективний договір до дрібниць регулює взаємини між роботодавцями й працівниками, стоячи на сторожі інтересів як перших, так і других.

Колективним договором установлюються, зокрема, соціальні пільги, гарантії та компенсації, регулюються трудові і соціальні відносини в колективі. Колективний договір, укладений з урахуванням реальних можливостей підприємства, сприяє стабільній, високопродуктивній роботі, створенню надійних засад для соціального захисту працівників, значно зменшує ризик виникнення трудових конфліктів і соціальної напруженості в колективі. Важливість колективного договору підтверджують і завдання, які він виконує.

Укладання колективного договору дозволить вам:

виконати вимоги законодавства ( КЗпП та ін.);

установити на підприємстві форми та системи оплати праці, дати виплати заробітної плати (аванс та остаточну виплату) норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород й інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат ( ч.1 ст.15 Закону про оплату праці);

визначити список професій і посад з ненормованим робочим днем, а також  кількість календарних днів додаткової відпустки, яка надається працівникам, зайнятим на таких посадах ( ч.2 ст.8 Закону про відпуски ).

Відповідно до ст. 11 КЗпПУ, колективні договори укладаються на підприємствах, в установах, організаціях (незалежно від кількості працівників, форм власності й господарювання), які використовують найману працю і мають право юридичної особи. За потреби колдоговір можуть укладати структурні підрозділи підприємств чи організацій у межах своєї компетенції. Ініціювати колективні переговори, які є основою укладання договору, може будь-яка із зацікавлених сторін – чи то власник або уповноважений ним орган (правління, директор тощо), чи профспілкові або інші уповноважені працівниками органи.

Колективний договір набирає чинності з дня його підписання представниками сторін або з моменту, встановленого в самому договорі, незалежно від терміну реєстрації. Після закінчення строку дії колективний договір продовжує діяти доти, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.

Підписаний сторонами колективний договір підлягає повідомній реєстрації в місцевих органах державної виконавчої влади  відповідно до Положення про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.94р №225.

Слід зазначити, що Закон про колективні договори і угоди та КЗпП України містить досить багато положень про відповідальність у разі ухилення від участі в переговорах, ненадання необхідної для колективних переговорів інформації, порушення і невиконання умов колективного договору, заборони укладати та виконувати колективні договори.

Можна зробити висновок, що підприємствам усе ж бажано, а в чомусь навіть вигідно укладати колективні договори ще на початку своєї діяльності. Тому рекомендуємо власникам або уповноваженим ними органам зробити свій внесок у встановлення соціального партнерства, тим більше, що укладення колективного договору буде корисним і для них.

Після підписання колективного договору роботодавець може бути впевненим, що працівники не вимагатимуть від  нього додаткових пільг до передбачених у колдоговорі на період його дії. З іншого боку, це також дозволяє стабілізувати виробничий процес за рахунок впевненості працівників у забезпечені своїх прав. Отже, вигоду від укладання колективного договору матимуть обидві його сторони.

На реєстрацію подаються:

два примірники підписаного колективного договору з усіма додатками до нього;

один примірник копії цього договору;

протоколи розбіжностей;

інформація про склад уповноважених представників сторін, що брали участь у колективних переговорах;

лист-відношення (довільної форми  на бланку підприємства).

За більш детальною інформацією про укладання колективного договору, змін та доповнень до нього звертайтеся в Управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради (каб.40, пл.Ш.Петефі 24,26, тел.61-52-03).

Про Захід