Закарпаття не використовує всіх можливостей програм транскордонної співпраці ЄС для розвитку області

Опубліковано:

Недостатня узгодженість стратегії розвитку Закарпатської області та програм транскордонного співробітництва ЄС заважають Закарпаттю отримати потужний інструмент для розвитку регіону. Така ситуація склалась через недостатню координацію роботи органів місцевої влади, представників міжнародних донорських програм, громадського сектору та інших гравців, причетних до теми транскордонного співробітництва, брак консолідованої статистичної інформації про проекти. А також недостатньо послідовне відстоювати інтересів регіону під час узгодження фінансових програм ПТТС та відсутність центру, який би координував дії всіх учасників процесу, надавав консультації потенційним учасникам програм та збирав інформацію про проекти, які реалізуються на території області. До таких висновків дійшли експерти з Закарпатської обласної організації “Громадянської мережі “ОПОРА” в дослідженні “Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей”, попередні результати якого були презентовані 14 лютого в м. Ужгороді. Дослідження підготовлено за підтримки проекту “Громадська синергія”, що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом “Відродження”.

Чинна стратегія розвитку області просунулася далеко вперед у порівнянні з попереднім стратегічним документом і транскордонна складова вже не просто один з пріоритетів розвитку, а інструмент, який так чи інакше торкається всіх стратегічних аспектів розвитку краю. Однак, стратегії розвитку області бракує узгодженості з програмами транскордонного співробітництва ЄС, які діють в області. Це важливо врахувати, оскільки не так багато часу лишається до роботи над розробкою нового стратегічного документу розвитку області“, – прокоментувала результати дослідження Лариса Романюк, експертка громадської організації “Закарпатська обласна організація “Громадянська мережа “ОПОРА”.    

В дослідженні зазначається, що для ефективного використання європейських програм транскордонного співробітництва в Закарпатській області, при розробці нової стратегії розвитку регіону необхідно врахувати: не достатньо ефективне фінансове планування, коли запит на фінансування проектів значно перевищує можливі видатки, їх реалізацію та участь представників області в розробці відповідних програм ще на етапі планування.  Також важливо, щоб потенційні учасники програм отримували консолідовану інформацію про програми та їх попередні результати – наразі така інформація є доволі фрагментарною та розміщується здебільшого на сайтах самих програм.

Водночас для ефективної участі Закарпаття в програмах транскордонного співробітництва ЄС, ще на етапі їх розробки варто консолідувати зусилля представників місцевої влади, громадського сектору та бізнесу. Така узгодженість дасть області можливість отримувати більше коштів на фінансування цільових, стратегічних для неї проектів від ЄС, а також використовувати отримані кошти більш ефективно.

За словами директора департаменту економічного розвитку та торгівлі Закарпатської ОДА Дениса Мана, дуже часто проекти, що реалізовуються, не відповідають жодному стратегічному документу. “Як правило, ми про це сьогодні говоримо, як про доконаний факт. За тими програмами транскордонного співробітництва, що до нас звертаються за консультаціями, додатковими даними, які необхідні для аналітичної частини під час підготовки проектів, ми завжди наголошуємо, що для нас дуже важлива інфраструктурна складова, а також їх відповідність стратегічним документам, як власне Стратегії розвитку, так і більш конкретному документу – Плану заходів з реалізації Стратегії” – прокоментував Денис Ман.  

Він також зазначив, що в рамках моніторингу, який кілька тижнів тому закінчив департамент економіки, Облдержадміністрація надала пропозицію розробити програму підтримки міжнародної технічної допомоги і регіонального співробітництва. Вона дозволить консолідувати зусилля і, можливо, частково вирішити проблеми, які виявило представлене дослідження. “Законодавча база сприяє прийняттю такої програми, відповідні практики є, і я сподіваюся, що цю програму ми приймемо навзамін Програми транскордонного співробітництва області, і, зокрема, всі механізми співфінансування будуть передбачені там. З цією пропозицією хочемо вийти на ініціативну зустріч з тими організаціями, які працюють у сфері транскордонної співпраці. В рамках аналізу якості транскордонних програм ми прийшли до того самого розуміння, яке сьогодні було тут озвучено“, – відзначив очільник департаменту.

Детальніше: Лариса Романюк (095) 8769355 , [email protected]

Довідково: захід відбувся в рамках проекту “Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей”, який реалізує ГО “Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень” в партнерстві з Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження” в рамках грантового компоненту проекту “Громадська синергія” та під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Метою проекту “Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей” є підвищення ефективності виконання регіональної політики та транскордонного співробітництва в прикордонних регіонах України (в т.ч. в контексті використання Україною допомоги з боку ЄС) через посилення позитивного синергетичного ефекту від взаємодії програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку у Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов'язково  відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження”.

 

Про Захід