На Рівненщину насувається похоронний колапс

Опубліковано:

Скандальні зміни до КПК України дивують навіть суддів.

Загалом вони стосуються багатьох аспектів роботи судово-правоохоронної системи, та деякі безпосередньо торкнуться пересічних громадян, зокрема, тих у яких в сім'ї станеться трагедія. Бо змінюють порядок процедури поховання, навіть від природної смерті, інформує “Радіо Трек”.

Судді тепер матимуть розглянути клопотання правоохоронців на проведення розтину, а раніше це все відбувалося автоматично, пояснює головний суддя Рівненського міськсуду Петро Денисюк:

– Підставою для розтину має стати ухвала слідчого судді або доручення експерту провести такий розтин і дати заключення. Якщо раніше суди до цього відношення ніякого не мали, лише, коли насильницька смерть, вбивство, тощо, де було обов'язковим проведення експертизи, то зараз це зробили для всіх. Людина навіть в лікарні лікувалася, помирає, і лікарі теж викликатимуть, бо експерт має дати заключення по причині смерті, інакше не можна буде хоронити. Ви можете собі уявити скільки людей буде знаходитися…по-перше, у нас навіть немає умов, де їх зберігати.

На розгляд клопотання слідчому судді дається 5 днів – пише закон. Але, якщо так станеться, каже Петро Денисюк, звичайно ці справи розглядатимуть першочергово. Невідомо, що робити у вихідні і святкові дні, бо суди – не оперативний орган.

До прикладу, торік на Рівненщині зареєстровано понад 1 800 смертей, у Рівному – 800, це приблизно 2-3 смерті на день.

І якщо завтра Верховна Рада таки ухвалить правки до КПК, усі ці випадки проходитимуть через суд, що раніше відбулося без його участі.

Про Захід