Лісівники Мукачівщини нагадують про відповідальність за пожежу

Опубліковано:

З появою перших теплих весняних променів внаслідок необережного поводження з вогнем, звичайної необачності, випалювання сухої рослинності та її залишків на відкритих територіях виникає загроза перекидання вогню в прилеглі лісові масиви. За статистикою минулих років всі лісові пожежі виникали в наслідок підпалу сухої рослинності поза межами лісових масивів – на суміжних землях, що прилягають до держлісфонду.

Лісова пожежа – одне з найскладніших стихійних явищ, яке за декілька хвилин знищує великі площі зелених насаджень. У вогні гине все живе (комахи, птахи і звірі та їх молодняк). Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто. Пожежі легше запобігти, ніж зупинити.

Працівники державної лісової охорони ДП “Мукачівське ЛГ” звертаються до всіх громадян та попереджають, що спалювання сухої трави в лісі та на полях суворо ЗАБОРОНЕНО.

За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків Кодексом України “Про адміністративні правопорушення” передбачено накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн.

Якщо у результаті підпалу будуть знищені або пошкоджені лісові масиви, зелені насадження навколо населених пунктів, винуватці можуть бути покарані не лише штрафом від 5100 до 8500 грн, а й позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

Якщо ж пожежа розгорілася і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном “101” чи повідомте державну лісову охорону або органи місцевого самоврядування і вкажіть про місце загоряння та як туди добратися.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 

Про Захід