Червоною фарбою в обличчя − в Ужгороді відбувся напад на мирну акцію за права жінок (Фоторепортаж) (Оновлюється)

Опубліковано:

Сьогодні, 8-го березня, в Ужгороді на площі Театральній відбулася анонсована раніше акція “8 березня. За права жінок” − проти насилля та за гендерну рівність. За тим, аби мирна акція відбулася безпечно, цьогоріч слідкувала доволі значна кількість поліції. Позаяк минулого року подібну акцію перешкоджали провести представники націоналістичних рухів.  

У визначений час на площі зібралися активісти з плакатами, журналісти та небайдужі ужгородці. На початку акція проходила спокійно, присутнім розповіли про мету заходу, про те, яка в Україні поточна ситуація з домашнім насильством, рівними правами та можливостями для жінок тощо. Однак, в якийсь момент збоку вискочили невідомі (кілька дівчат та хлопців), які з розмаху облили активістів, що стояли з плакатами біля входу до лялькового театру та інших учасників акції червоною фарбою, жбурнули листівки з написом “націоналізм” і одразу ж кинулися тікати. Втім поліція спрацювала миттєво і одразу ж на площі наздогнала та затримала тих, хто кинув фарбу. Затриманих хлопців та дівчат поліція відвела на набережну біля лінгвістичної гімназії, де посадила у патрульні авто та звідти доправили у міськвідділ поліції.

Як повідомили в Патрульній поліції Закарпаття, кількість затриманих − 6 осіб − 4 дівчат і два хлопці.

Одній з постраждалих, учасниця акції Віталіна Коваль, надали допомогу медики, у дівчини зафіксовано  легкий опік рогівки ока. Як повідомила сама потерпіла, вона вже звернулася із відповідною заявою до поліції.

Водночас очевидці події в одній з нападниць опізнали Крістіну Гранчевську, або як написано на сторінці Карпатської січі в мережі фейсбук – “подруга Іскра”.

Близько 18-ї години відділ комунікації ГУНП Закарпатської області повідомив, що правоохоронці розпочали розслідування групового хуліганства на площі Театральній в Ужгороді, де облили фарбою учасників мирної акції з нагоди свята 8 Березня.

Близько 13.25 год. група невідомих молодих людей зірвала дану акцію, обливши її учасниць червоною фарбою. Присутні на місці події працівники поліції відразу ж затримали хуліганів. У міськвідділ було доставлено шістьох осіб, серед яких чотири жінки.

Наразі в поліцію звернулися із заявою дві потерпілі. За даним фактом розпочато розслідування. У діях осіб вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.296 Кримінального кодексу України (Хуліганство, вчинене групою осіб). Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на строк до 4 років.

Поліція звертається до учасників, очевидців даної події, ймовірних потерпілих  із проханням надавати інформацію, яка може допомогти в розслідуванні. Просимо звертатися за тел.102, 050-78-50-555, або в Ужгородський відділ поліції.    

“Про Захід”, фото Лариси РОМАНЮК

 

Про Захід