Жителі Холмока рішуче налаштовані реалізувати своє право на об’єднання

Опубліковано:

У січні 2017 року до Закарпатської ОДА було подано на погодження документи про створення в Ужгородському районі двох сільських ОТГ – Холмківської та Баранинської. З другої спроби Баранинська громада  отримала погодження і в жовтні минулого року уже провела перші вибори. Натомість Холмківська не може отримати відповідного погодження і по нині. І це при тому, що за всіма параметрами потенційна Холмківська ОТГ відповідає чинній методиці: кількість населення мала скласти більш ніж 12 тис. жителів, а площа — 4921 га. На її території є всі необхідні освітні заклади — школи й дитсадки, амбулаторії загальної практики сімейної медицини. За прогнозними розрахунками фахівців ЗРВ АМУ, в разі створення ОТГ, уже 2017 року громада могла б розпоряджатися додатково 71,8 млн. грн. ПДФО! Власні надходження на одного жителя зросли б більш ніж у чотири рази — з 1,8 тис. грн до 7,8 тис. грн.

Для з'ясування ситуації зі створенням ОТГ добра сотня найактивніших жителів с. Холмок у неділю, 4 березня, влаштувала у сільській раді зібрання, під час якого вимагали від сільського голови Тетяни Вачилі пояснень: хто і чому блокує гарантоване Законом право на добровільне об'єднання громад? Присутні на зібранні сільські голови Холмока Т.Вачиля, Сторожниці В.Сіка, Тарнівців В.Шоля, депутати Холмківської сільської ради розповіли своїм односельцям про сьогоднішню ситуацію з розглядом повторно поданих в ОДА документів, передали зміст розмов з головою облдержадміністрації Г.Москалем та чиновниками меншого рангу, отримані відповіді на їхні листи з профільного Комітету Верховної Ради, Мінрегіону та інших владних структур.

Люди з великим невдоволенням сприйняли інформацію про тривале ігнорування їхнього права на об'єднання, вибірковим підходом Закарпатської ОДА до надання позитивних висновків для створення громад, та переймалися пошуком шляхів реалізації свого законного прагнення. У виступах селян пропонувалися й радикальні заходи на межі закону. Наразі зійшлися на тім, що перед тим, як вдаватися до активних дій, у тім числі й протестних акцій, дочекаються думки громад Сторожниці і Тарнівців, а також координуватимуть свої дії з іншими громадами Закарпаття, котрі, провівши усі необхідні процедури, тривалий час безуспішно намагаються отримати від ОДА позитивний висновок.

Василь Ільницький, Ужгород

Про Захід