Епідемічна ситуація з кору, грипу та ГРІ в Закарпатській області

Опубліковано:

На минулому тижні кількість  захворілих на гострі респіраторні інфекції області  у порівнянні з попереднім тижнем зменшилася на 1,5%.

Як повідомила завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження)  та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського лабораторного центру МОЗ України Вікторія ТИМЧИК протягом минулого тижня на гострі респіраторні інфекції захворіло та звернулося за медичною допомогою 6 024 особи, а показник захворюваності  знаходиться нижче визначеного епідемічного порогу на 18%. Спостерігається приріст кількості випадків ГРІ в межах від 35% у Виноградівському до 4% в Іршавському та  Мукачівському  районах. Зменшення зареєстрованих випадків ГРІ у Великоберезнянському, Перечинському, Рахівському, Міжгірському, Ужгородському районах та м.Ужгород. Перевищений епідемічний поріг у Хустському районі, хоча кількість звернень у порівнянні з попереднім тижнем зменшилась на 28%.

За медичною допомогою з приводу ГРІ звернулося  3 880 дітей, що становить 64% від усіх захворілих. Високий відсоток звернень за медичною допомогою дітей  в Іршавському та Свалявському районах – 78%,

Разом з тим відзначається зменшення кількості звернень з приводу ГРІ  у порівнянні з попереднім тижнем  у всіх дитячих вікових групах.

З метою попередження поширення респіраторних інфекцій  серед дітей тривають обмежувальні протиепідемічні заходи у вигляді призупинення навчально – виховного процесу у освітніх закладах Ужгородського району та м.Берегова.

Рівень госпіталізації  становить  4%, лікувалися в умовах стаціонару  235 осіб. Серед госпіталізованих традиційно найбільша кількість дітей віком до 4 років (40%), у лабораторно обстежених осіб виявлені RS – вірус, віруси парагрипу, аденовірус.

З початку сезону захворюваності вакциновано 2 272 осіб, в т.ч. 800 дітей та 570 медичних працівників.

За останній тиждень зареєстровано 158 випадків кору, що на 7% більше ніж попереднього тижня (148 вип.). Захворіло 127 дітей (81%) та 31 дорослий (19%). Рівень госпіталізації становить 76%. Збільшення випадків кору відбулося за рахунок вікових груп 1-4 роки та 5-9 років.

Тривають обмежувальні протиепідемічні заходи  у вигляді призупинення навчально виховного процесу у навчальних та дошкільних закладах Міжгірського районі до 07.03.2018.

З початку року зареєстровано 1187 випадків кору (94,3 на 100 тис. нас.), в т.ч. 933 серед дітей віком до 17 років (79%). За оперативними даними жодного щеплення від кору не мали 68% хворих.

Спостереження за осередками, протиепідемічні та профілактичні заходи тривають.

Прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області

Про Захід