Берегівчани уже готуються до Різдва

Опубліковано:





 30 листопада у Берегові після богослужіння у римо-католицькому костелі освятили символічний великий адвентський вінок, який знаходиться у дворі костелу.

Міський голова Золтан Бабяк спільно зі священиком Яношем Молнаром запалили першу свічку у вінку. Опісля присутніх прихожан частували гарячим чаєм та глінтвейном.

Варто зазначити, що різдвяні віночки берегівчани переважно роблять власноруч, однак на міському базарі є великий асортимент вже готових виробів. В залежності від розміру та матеріалу їх ціна в середньому коливається від35 до80 грню за віночок.

Довідково

Адве́нт — назва періоду Різдвяного посту, що побутує серед християн Католицької церкви та деяких протестантів. Адвент — час очікування, передує Різдву Христовому, у цей час триває піст та готування до свята. У східному християнстві Різдвяний піст триває 40 днів в період від 28 листопада до 6 січня.

Згідно з календарем римсько-католицької, англіканської, лютеранської, моравської, пресвітеріанської і методистської церкви, Адвент починається за чотири тижні до Різдва в період від 27-го листопада до3 грудня,а завершується24 грудня. Духовний сенс Адвенту подвійний. По-перше, це час радісного очікування, період готування до святкування Різдва, по-друге, час для роздумів про прийдешнє друге пришестя Христа. Перші свідоцтва про святкування Адвенту у західній церкві належать доIV ст. (380 рік), коли Сарагоський собор запровадив особливі правила богослужінь від17 грудня до свята Богоявлення.

На час Адвенту припадає низка католицьких свят: св. Барбари, св. Миколи тощо. В ці дні печеться різдвяне печиво, готуються чи купуються подарунки. В громадських місцях встановлюються ялинки, влаштовуються різдвяні базари. Основними кольорами Адвенту під час прикрашання вінків, різдвяних базарів та ін. здавна є червоний (як символ крові Христа) та зелений (символ вірності віруючих Христу і його вірності віруючим, символ надії).

Однією з найвідоміших традицій, що стосуються Адвенту, є “віночок Адвенту” — вінок з ялинкових гілок, в який вплетено чотири свічки. У першу неділю запалюється одна свічка, в друге — дві і так далі, тобто стає з кожним днем все світліше. В день Різдва запалюються всі свічки, символізуючи тим самим світле свято. Такими вінками прикрашаються як церкви, так і помешкання віруючих. Ще одна відома традиція — Різдвяний календар для дітей, розділений на квадрати за кількістю днів Адвенту, де за кожним листочком з датою, розташована коробочка з ласощами.

Новини Берегівщини


Про Захід