У лютому на Закарпатській митниці понад 57,8% митних оформлень товарів здійснено за принципом «єдиного вікна»

Опубліковано:

З 1 лютого 2018 року значно зріс рівень застосування підприємствами принципу “єдиного вікна” при оформленні товарів на Закарпатській митниці ДФС. Так, із 11 723 поданих митних декларацій, згідно з якими товари підлягали тим чи іншим видам державного контролю, 6 775 оформлено саме за принципом “єдиного вікна”. Це становить 57,8% від загального обсягу оформлених декларацій. Для порівняння, у січні 2018 року цей показник становив лише 7,5% (878 митних декларацій).

Нагадаємо, що наприкінці січня поточного року Кабінет Міністрів України ухвалив зміни, відповідно до яких до переліку місць митного оформлення товарів із застосуванням інформаційного обміну між ДФС та іншими державними органами за принципом “єдиного вікна” включено усі місця митного оформлення, розташовані у пунктах пропуску через державний кордон України.

Для реалізації новацій ДФС доопрацювала розроблений нею спеціальний програмно-інформаційний комплекс, інтегрований в автоматизовану систему митного оформлення “Інспектор”. Основні нововведення, передбачені цими змінами, вже введено в експлуатацію.

Так, зокрема, в роботі інформаційної системи реалізовано функцію подання заяви підприємством на здійснення митного оформлення за принципом “єдиного вікна” на основі декларації, яка ще не подавалася до митного оформлення, однак відомості про товари та транспортні засоби вже відомі.

Крім того, в інформаційній системі запроваджено функцію відправлення посадовою особою митниці адміністратору контролюючого органу повідомлення про відсутність представника цього органу під час проведення огляду вантажу в узгоджений час. Також додано функцію, згідно з якою декларантам відправляється повідомлення про контактні дані посадової особи митниці, уповноваженої на узгодження часу огляду (інспекції) іншими контролюючими органами.

Наразі спеціальний програмно-інформаційний комплекс ДФС постійно вдосконалюється з урахуванням пропозицій, що надходять від підприємств.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід