Гройсман: “Якщо громади хочуть об’єднання, я знайду шлях вирішення цього питання”

Опубліковано:

Гройсман готовий до “кардинального вирішення”, якщо Москаль “буде йти проти волі людей” в питанні утворення ОТГ, повідомляє Закарпаття онлайн.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в курсі тих проблем, з якими стикаються на Закарпатті ініціатори створення нових об'єднаних територіальних громад через спротив Закарпатської ОДА та особисто її очільника Геннадія Москаля.

Про це йшлося у вчорашньому ефірі програми “Вся країна” на “Українському радіо”, учасником якої був В.Гройсман.

“До мене доходить інформація про те, що на Закарпатті штучно обласна адміністрація стримує бажання закарпатців об'єднуватися і ставати просто багатшими. Це насправді дуже важливо. У мене нещодавно була зустріч з народними депутатами, які представляють Закарпаття, з трьома із всіх тих, які представляють Закарпаття. Вони стурбовані цим питанням і кажуть, що стурбована в тому числі і обласна рада. Якщо це підтвердиться, я вважаю, що це є неприпустимим – ніхто не має стримувати людей, громади, якщо вони мають бажання до об'єднання, тим більше, обласна державна адміністрація. Закарпаття – прекрасний регіон (я це підтверджую), який не може бути збитковим, який не може бути дотаційним. Це значить, що неправильна система управління. Але якщо мова йде про те, що об'єднані громади із 60% дотаційності перейшли вже на 60% власних доходів, то це означає, що це абсолютно вірний шлях. Я чекаю тоді звернення від обласної ради, підтримане депутатами. Якщо Закарпатська область, громади хочуть об'єднання, я знайду шлях вирішення цього питання, якщо обласна адміністрація буде йти проти волі людей, тоді це питання буде потребувати більш кардинального вирішення”, – констатував керівник уряду, зі словами якого можна озйомитися приблизно з 13-ї хвилини ефіру.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, в уряді здивовані негативними висловлюваннями про роботу Закарпатської ОДА щодо формування ОТГ, а Закарпаття через гальмування ОДА децентралізації втрачає фінансові та інвестиційні можливості. Про це йшлося на форумі “Закарпаття – центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу”, що проходив днями в Ужгороді. Організаторами форуму стали Закарпатський ВП “Центр розвитку місцевого самоврядування” та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”.

Про Захід