Сьогодні євреї у Чернівцях мають свято

Опубліковано:

Сьогодні, 1 березня, єврейська громада Буковини відзначає Пурім – свято, установлене на згадку про порятунок перських євреїв від винищення їх Аманом, улюбленцем перського царя Ахашвероша.

З цієї нагоди єврейська громада Чернівців о 15.00 у приміщенні Центрального палацу культури показує виставу “Пурімшпиль” та пригощає усіх охочих традиційними солодощами, інформує “МБ”.

Традиція цього свята виникла понад 2400 років тому. Пурим святкують 14 числа місяця адара за єврейським календарем. Ця дата припадає у різні роки на дні між 20 лютого і 25 березня.

Історія

Цар Аман виділив день – 13 адара, щоб побити євреїв Персії. Причиною такого наказу стало небажання євреїв стати на коліна перед радником царя Аманом. Той пожалівся цареві і запропонував пожертвувати 10 тисяч срібняків за те, що цар назначить день, коли можна вбити всіх євреїв. Наказ про геноцид був підписаний. Та Аман не знав, що його дружина Естер теж єврейка. Так склалося, що відмінити наказ він не міг, тому видав новий: євреям дозволялось захищати своє життя і своє майно, забирати майно того, хто на нього напав, якщо єврей переможе.

Традиції

– Традиційною стравою є гоменташі, трикутне печиво чи пиріжки з маком чи іншою начинкою, які прийнято називати “вуха Амана”.

– Напередодні свята в синагогах читають “Свисток Естер” і при кожному спомині Амана стукають.

– Потрібно надіслати подарунки хоча б двом сім'ям, які цього потребують.

– Як символ того, що смертельна небезпека стала перемогою, в Пурім прийнято переодягатись в маскарадні костюми, одягати маски, висміювати ворогів. Діти ставлять театральну виставу – Пуримпішль.

– Працювати в свято не заборонено, але краще утриматись від буденних справ, щоб не порушити святковий настрій.

Про Захід