Закарпатці й іноземна мова: громадянство, робота, подорожі і освіта

Опубліковано:

Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина. Авторство відомого вислову приписують класику Йоганну Вольфгангу фон Ґете, і посперечатися з ним складно, переконані закарпатці. Історично склалося так, що іноземні мови, бодай частково, але закорінилися у побуті закарпатців. Серед сучасного місцевого лексикону – значна частина слів є запозиченими з різних мов, цьому сприяло як географічне розміщення області та історичні події, так і традиція їздити на заробітки, звідки закарпатці також привозили низку різноманітних лексем.

Сьогодні інтерес закарпатців до іноземних мов зріс у рази. Якщо раніше носіями високого рівня іноземної мови були переважно випускники філологічних спеціальностей, то сьогодні мову вчать усі, хто хоче досягнути висот у свої професії, особливо політологи, медики, журналісти, інженери, науковці, спортсмени. Знати іноземні мови у 21 столітті не розкіш, а необхідність. Одним з найбільших стимулів для вивчення мови упродовж останніх років став і омріяний безвіз, адже подорожувати, навчатися, або працювати, знаючи мову країни і маючи біометричний паспорт – стало набагато простіше.

 

 

Те, що кількість закарпатців, які бажають знати іноземні мови на високому рівні, зростає в прогресії, нам підтвердили і в ужгородських школах вивчення і мов. Серед найпопулярніших: англійська, німецька та угорська.

 

Англійська для комунікації та іспиту IELTS

 

“Зазвичай мета проста – навчитися спілкуватися бодай на базовому рівні, щоб могти комунікувати за кордоном під час подорожування. Зараз помітна тенденція щодо націленої підготовки до складання іспиту IELTS для міграції за кордон з можливістю працевлаштування. По закінченні курсу підготовки, студенти складають іспит IELTS, який є міжнародним сертифікатом, що засвідчує рівень володіння мовою. Цей сертифікат відкриває широкий спектр можливостей – програми обміну для студентів, навчання в коледжах та університетах будь-якої країни світу, працевлаштування за професією за кордоном та виїзд на постійне місце проживання в іншу країну, зокрема в Канаду” – зазначив Про Заходу представник LT SCHOOL Іван Товканець.

Також у мовній школі акцентують увагу й на помітній серед закарпатців тенденції до вивчення іноземної дітками дошкільного віку. “У нас дітки вивчають мови з трьох років. Саме цього віку групи набувають зараз найбільшої популярності. Це пов'язано з тим, що в ранньому віці дітки дуже легко освоюють мову, в той самий час це для них весела гра, але з обов'язковим освітнім елементом. Діти такого віку займаються в невеликих групах по 4 дитини, оскільки чим більше уваги викладач приділяє кожній дитині, тим швидше помітний результат. Також є групи шкільного віку від 7 до 14 років, які теж користуються популярністю саме в розмовному плані, тобто ці діти навчаються спілкуватися іноземною мовою, долають мовні бар'єри, навчаються сприймати мову на слух”,– заначив пан Товканець.

 

 

До слова, закарпатські батьки у соціальних мережах все частіше ділять власними лайфхаками, як вчать дітей ледь не з пелюшок розмовляти іноземною. І, якщо раніше для цього використовували книги, пісеньки й казки, то зараз все популярнішими стають мультфільми англійською мовою. Прості репліки, які легко зрозуміти завдяки візуальному контексту, дитина швидко запам'ятовує, а якщо вдома хтось з батьків добре володіє мовою і розмовляє з дитиною,  то є великі шанси виростити поліглота. 

 

Угорську вивчають навіть 85 – річні

 

Серед основних причин – можливість отримати громадянство країни. “80% вчать з метою отримання громадянства, або вони уже громадяни, але не розмовляють на угорській. Угорську вивчають з 7 до…наша найстарша учениця – здається 85 річна пані. До речі, зустрічав таких людей, які самостійно почали вивчати угорську мову різними методами, більш – менш успішно. Були  й ті,  хто вирішив вивчити угорсько-український словник.  Дуже малий відсоток кому угорська потрібна для бізнесу, ще менший  – з метою навчання в Угорщині. Але майже ніхто не бажає проживати там”, –розповів Про Заходу Едуард Балога, директор мовного центру  НСР.

Окрім занять, пан Едуард став автором відеокурсу з вивчення угорської, який є доступним в інтернеті для усіх. “Це корисно для наших учнів, вони можуть повторяти пройдений матеріал на уроці”, – зазначив викладач. До слова, відеоуроки стануть основою підручника для тих, хто хоче вивчати угорську. 

 

 

Німецька – як стиль життя

 

Сьогодні німецьку вивчають як ті, у кого вона є у шкільній програмі, так і чимало закарпатців, які самостійно вирішили вивчити мову світових класиків. І результати школярів вражають – адже діти віком 13-14 років, завдяки своїй наполегливості – можуть вільно спілкуватися німецькою. Серед них і ужгородська школярка Аня Соханич, дівчина займається в мовній школі TopSchool. “Німецька мова – друга іноземна мова в моїй гімназії. Вивчення німецької за програмою – з 5 класу. Але батьки вирішили, що мені буде легше, якщо я до того часу буду хоч трохи підготована, це додасть мені впевненості і полегшить навчання. Тому я почала відвідувати мовні курси для дітей за рік до того. З часом це мене все більше захоплювало. І зараз я можу сказати, що вивчення німецької мови стало моїм справжнім хоббі, яким я займаюся із задоволенням, без примусу. Також мені цікаво дізнаватися все про Німеччину та німецькомовні країни – їх історію, культуру, традиції.Я би хотіла продовжити своє навчання в Німеччині, там здобувати вищу освіту. Для цього мені треба знання мови на високому рівні”, – розповіла Про Заходу Аня.

 

 

Нещодавно дівчина здобула сертифікат, що підтверджує володіння мовою на високому рівні, видають документ представництва інституту Гете. Ці сертифікати визнаються у всіх німецькомовних країнах.

“Сертифікат – це для мене своєрідне підтвердження моїх знань. Не від вчителів чи мого репетитора, а незалежна авторитетна оцінка. Підготовка до сертифікату кожного наступного ступеня складності – сильний стимул, виклик для мене. Я дуже рада, що мене завжди підтримує моя викладачка німецької Антоніна Стряпко”, –прокоментувала Аня.

Окрім згаданих мов, закарпатці також вивчають польську, італійську, французьку, словацьку та іспанську. Якщо раніше закарпатці шукали репетиторів з іноземних мов переважно для школярів, то зараз чимало оголошень стосуються пошуку вчителів чи курсів для дорослих. А деякі ужгородські мами, які перебувають у декретній відпустці, навіть придумали організувати зустрічі мам, де спілкування відбуватиметься виключно англійською, задля того, аби підтримувати і збільшувати мовний досвід.

Вікторія Жуйко, спеціально для Про Заходу

Про Захід