Лісівники ДП «Брустурянське ЛМГ» зібрали понад 480 кілограмів лісонасіннєвої сировини

Опубліковано:

Найважливішим завданням лісового господарства на майбутній період є відновлення лісу на минулорічних заготівлях. Для чого необхідно мати високоякісне насіння. Турбота про насіння – це турбота про завтрашній ліс. У зв'язку з цим лісівники Брустурянського лісомисливгоспу провели роботу по заготівлі смерекових та кедрових шишок.

Про заготівлю шишок розповів інженер виробничо-технічного відділу ДП “Брустурянське ЛМГ” Володимир Косюк: “Цього року лісівники традиційно заготовили смерекові шишки, які наразі знаходяться на збереженні та частково висушуються у спеціальних шишкосушарках. Процес починається з заготівлі шишок з плюсових і кращих дерев, які визнані за найвищою оцінкою якості. Зібрали шишки в грудні-січні і привозимо їх на зберігання і просушування. Обсяг цьогорічної заготівлі склав понад 480 кілограмів лісонасіннєвої сировини – бука, дуба, смерки, кедру”.

“Суто смереки лісівники цьогоріч заготовили 88 кілограмів. Вся заготовлена лісонасіннєва сировина відправлена для переробку в шишкосушарці у Кедринському лісництві, де в даний час проводиться її просушування. Для цього того року була зроблена шишкосушарка, придбано обладнання з обезкрилення та очищення насіння. Отримане насіння зберігаються в спеціалізованих складах в скляних бутлях з герметичними кришками. Всі місця тари кожної партії насіння мають зовнішні і внутрішні етикетки, що містять відомості, передбачені положенням ГОСТ “Насіння дерев і чагарників. Відбір зразків”.

Вологість насіння контролюється по зміні кольору “кобальтового” паперу. Щорічно на складі лісового насіння зберігається дворічний запас лісового насіння, що дає можливість лісівникам області в неврожайний рік мати необхідну кількість насіння для посіву в лісових розсадниках. Насіння, яке буде висіватися навесні проходить стратифікацію і вже потім висівається у розсадниках. У квітні-травні висівається смерека, яка росте у розсаднику три роки, а вже опісля дорослі дерева пересаджуються на ділянки, де є заплановане згідно з проектом лісових культур лісовідновлення.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Про Захід