На Форумі в Закарпатті з’ясовували, чому область відстає в процесі адмінреформи (Фото)

Опубліковано:

Вчора, 22-го лютого, в селі Барвінок на Закарпатті проходить форум “Закарпаття – центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу”. Темою заходу став процес децентралізації Захід організований Закарпатським відокремленим підрозділом “Центр розвитку місцевого самоврядування, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”.

Як вже повідомляв “Про Захід”, метою форуму є обговорення та напрацювання спільного бачення перспектив розвитку Закарпаття у контексті реалізації державної регіональної політики, впровадження реформи місцевого самоврядування у регіоні. Всього на заході зібралося понад 200 учасників – голови громад, представників органів місцевого самоврядування, громадських організацій та науковців.

Водночас перед учасниками виступили представники органів центральної влади. Так, розпочався захід виступом першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В'ячеслава Негоди. “За час реформи сформувалися об'єднані громади, які вже отримали хороший результат, можна навіть сказати відмінний. Європейські інституції вважають реформу децентралізації однією з найуспішніших в нашій країні. Але склалася парадоксальна ситуація, якщо жителі об'єднаних громад отримують державну підтримку, фінансові ресурси, багато побудували, багато зробили, то в інших, через те, що, можливо, якісь із представників органів місцевого самоврядування цього не хочуть, втрачають люди. Приміром, що таке район – це колись було прийнято рішення, що отут буде проведено кордон і все. Але люди живуть не в районах, а в селі, селищі, місті. Покищо у світовій практиці я не можу навести приклади, де б децентралізація оцінювалася негативно”, – наголосив В'ячеслав Негода.

Водночас перший заступник міністра відзначив, що сильна держава напряму корелюється з сильними місцевим самоврядуванням. І якість реформи безпосередньо впливає на якість багатьох сфер життя.

Щодо Закарпаття, то В'ячеслав Негода відзначив якість створених в області ОТГ, однак зауважив, що важливо зрозуміти, чому є певні проблем з реалізацією реформи, зокрема мова йшла про кількість створених ОТГ (наразі їх лише 6) та чому наразі не прийнятий Перспективний план формування територій громад.

І присутні на заході представники медіа і учасники форуму попросили чиновника роз'яснити, як мають діяти ті громади, які після збору всіх необхідних документів, громадських слухань та виконання всіх вимог законодавства під різними приводами до цих пір не отримали від Закарпатської ОДА позитивного висновку для запуску процесу об'єднання громад.  

В'ячеслав Негода наголосив, що про такі ситуації потрібно говорити публічно, а громадам, які не отримали висновку, запропонував відправити до Кабміну відповідне звернення. Пошук подальшого рішення має відбуватися спільними зусиллями і в правовій площині. 

Водночас, питання про те, що в області – єдиній в Україні –відсутній перспективний план формування громад, – на форумі піднімалося неодноразово.

Заступник голови Закарпатської ОДА – Віктор Мікулін відзначив, що те, що з цим не поспішають – правильно, але водночас відзначив, що їм соромно, що такого плану до цього часу в області немає. За весь час було розроблено 4 варіанти документу, і останній варіант майже готовий для подання в облраду.

Про те, які можливості втратила область та окремі громади через відсутність перспективного планурозповів експерт Юрій Ганущак, який навів конкретні фінансові показники таких недоотримань.

Загалом же за період з 2016-го по 2018 рік по субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад область могла отримати півтора мільярда гривень.

Приміром, у 2016-му році область могла отримати 694 мільйони гривень, натомість отримала тільки 15 мільйонів. У 2017-му – з потенційних 466 мільйонів гривень – 14,5 мільйонів, в 2018-му – з 324 мільйонів матиме тільки 16 мільйонів. Окрім того, Юрій Ганущак відзначив, що пов'язує таке гальмування адмінреформи в області з конкретною особою – головою Закарпатської обласної адміністрації, чим викликав, без перебільшення бурхливі овації у залу.

Також, як вже повідомляв “Про Захід”, в рамках форуму Міський голова Тячева підписав лист про співпрацю з головою словенського муніципалітету Мурска-Собота. 

Окрім того, під час заходу представили виставку світлин під назвою “Обличчя нових громад”, на яких відомі українські фотографи – Владислав Содель та Анастасія Сіроткіназафіксували яскраві та промовисті кадри з життя новостворених ОТГ по всій Україні. Всього експонувалися 45 світлин.

Експозиція – проект “Українського кризового медіа-центру за підтримки Програми USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE).

“Про Захід” 

Про Захід