Мінрегіон докладе усіх зусиль, щоб Закарпаття поряд з географічним, стало ще й економічним центром Європи, – В'ячеслав Негода

Опубліковано:

Від географічного центру Європи, яким є Закарпаття, до центру економічного активності цього регіону – довжину відстані між цими двома умовними центрами намагаються визначати учасники форуму “Закарпаття – центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу”. Захід в Ужгороді зібрав близько двохсот представників місцевого самоврядування області, виконавчої влади, експертів, народних депутатів та громадськості.

Червоною лінією через форум пройшли проблеми створення спроможних громад у Закарпатській області. Цей регіон досі не затвердив перспективний план формування територіальних громад області, не дивлячись на те, що у квітні виповниться чотири роки реформі місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

“Ми не поспішаємо і робимо правильно (…) Нам соромно, що Закарпаття досі немає перспективного плану формування громад. Але сьогодні перспективний план майже готовий до подання,– зазначив заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін.  

Тим часом, поки Закарпатська обласна адміністрація не поспішає, громади регіону втрачають чималі можливості, якими сьогодні користуються об'єднані територіальні громади. Експерт Юрій Ганущак навів дані, які свідчать, що лише по інфраструктурній субвенції громади Закарпаття, якби вони об'єдналися, за три роки, 2016-2018, могли б отримати близько 1,5 млрд грн. За розрахунками, у 2016  році із 694 млн грн, які могли отримати громади Закарпаття на свій розвиток, по факту вони отримали лише 15 млн грн. У 2017 році із 466 млн грн можливої підтримки держави, по факту отримали лише 14,5 млн грн.  У 2018 році ця сума могла б скласти 324 млн грн, проте громади отримають лише 16 млн грн. Але Закарпатська область через небажання реалізовувати державну політику реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади втратила не тільки фінанси.

“Втрачені можливості – це інвестиційні проекти. Бізнес, інвестор ідуть у об'єднані громади. З районами, де кілька господарів, ніхто не хоче мати справи. Втрачені можливості – це і відчуття конкуренції, яка, природно, спонукає до росту. Землі за межами населених пунктів зараз передають у комунальну власність саме об'єднаних громад”, – сказав Юрій Ганущак.

“Що ще потрібно Уряду зробити, які ще інструменти розвитку потрібно створити, щоб Закарпаття виявило бажання розвиватися, створювати спроможні громади? Ми для цього тут всі і зібралися, щоб почути бачення представників області. Суть урядової реформи місцевого самоврядування – створення дієвого місцевого самоврядування, здатного вирішувати питання місцевого значення. І для цього Уряд передає на базовий рівень місцевого самоврядування, яким є об'єднані громади, повноваження, ресурси для здійснення цих повноважень та відповідальність за прийняті рішення. Цим шляхом в Україні вже пішли майже 3,5 тисячі територіальних громад, які сформували більше семи сотень об'єднаних громад. Їхні бюджети, їхні можливості зросли в рази. Це легко перевірити. Але якщо в Закарпатті вважають, що не потрібно передавати повноваження громадам, що всі повноваження необхідно передати районним державним адміністраціям, і через це процес створення спроможних громад в регіоні практично не рухається, то Уряду потрібно про це сказати”, – звернувся до учасників заходу перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В'ячеслав Негода.

Він наголосив, що чим сильнішим в країні є місцеве самоврядування, тим сильнішою є держава. Тому реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади є фундаментальною. Від якості її реалізації залежать позитивні зміни в більшості сфер життєдіяльності громадян.

“Найслабшою ланкою є місцеве самоврядування, яке функціонує зараз на сільських територіях. Якщо ми подивимося на Закарпатську область, то тут  переважають саме сільські території – 63%. Але ж Закарпаття – центр Європи і має стати лідером реформ та позитивних змін в країні”, – наголосив В'ячеслав Негода.  

Він закликав обласну владу схвалити перспективний план формування територій громад області і активно долучатися до реалізації державної політики реформування місцевого самоврядування.

“Ви не дивіться, що Закарпаття у рейтингу областей зі створення спроможних громад на останньому місці. Все швидко може змінитися, наприклад, як у футболі, – дві перемоги поспіль і команда стає переможцем”.

Перший заступник Міністра також дав відповідь на питання тим громадам Закарпаття, які пройшли складний процес громадських обговорень та прийняття рішень про об'єднання в громаду, однак отримали відмову від обласної державної адміністрації або ж взагалі не отримали висновку щодо їх рішень, як це передбачає законодавство.

“Найперше, такі непорозуміння між громадами і обласною державною адміністрацією необхідно виносити у публічну площину, щоб громадськість могла дати свою оцінку. По кожному зверненню до обласної державної адміністрації щодо об'єднання в громаду має бути публічна відповідь, чому не дають можливості об'єднатися. Маємо спільно вирішувати ситуацію, що склалася в цьому регіоні. Пропоную офіційно направити на адресу Кабінету Міністрів України звернення громад Закарпаття, які не отримали висновку від ОДА на свої рішення про об'єднання. Очевидно тоді Уряд доручить Мінрегіону та Мін'юсту знайти інше рішення у правовому полі”, – сказав В'ячеслав Негода.

Він висловив сподівання, що форум у Закарпатті допоможе налагодити кращу взаємодію місцевого самоврядування та виконавчої влади Закарпаття, додавши, що Мінрегіон докладе усіх зусиль, щоб Закарпаття поряд з географічним, стало ще й економічним центром Європи.

Довідка

Організатори форуму: Закарпатський ВП “Центр розвитку місцевого самоврядування” та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”.

Про Захід