Екологи закликають берегти першоцвіти

Опубліковано:

У Закарпатті зростає багато видів ранньоквітучих рослин – підсніжник білосніжний, проліска дволиста, білоцвіт весняний, шафран Гейфеля, рябчик шахматний, первоцвіт весняний, анемона, підбілик альпійський, зірочки маленькі, фіалка запашна, фіалка альпійська, купальниця європейська, медунка лікарська. Майже половина із перерахованих – занесені до Червоної книги України.

Із початком весни, нажаль, настає час і “квіткових браконьєрів”. Незабаром продавці червонокнижних весняних квітів з'являться на вулицях, ринках та на узбіччях доріг. Якщо не запобігати таким діям, то через  масове знищення, первоцвіти можуть взагалі зникнути. Шкода від зривання завдається непоправна, адже, якщо рослину зірвати, порушується процес її розмноження, без квітки не сформується насіння і до наступної весни вона загине. Бувалі продавці ранньоквітучих вигадують ніби квіти виростили вдома. Однак, це не звільняє їх від відповідальності.

Відповідно до чинного законодавства ті, хто торгує червонокнижними рослинами, мусять платити штраф за кожну вилучену квітку. Крім того, за порушення вимог природоохоронного законодавства передбачена відповідальність за ст. 88-1 ч. 1, ч. 2 та ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За незаконне придбання та збут об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією рослин. За збір рідкісних першоцвітів в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду передбачене накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин. Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА закликає не збирати ранньоквітучі рослини. Пам'ятаймо, збираючи — ми губимо їх, купуючи допомагаємо губити!

Прес-центр Закарпатської ОДА

Про Захід