Вільховецька об’єднана громада увійшла до топ-12 ОТГ

Опубліковано:

Вільховецька об'єднана територіальна громада посіла 12 місце в рейтингу зростання власних доходів місцевих бюджетів 159 ОТГ порівняно до 2016 року. Про це свідчать дані моніторингу, який провели експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

Згідно з даними моніторингу, зростання власних доходів Вільховецької ОТГ у 2017 році порівняно до 2016 зросли на 58,8% (3,9 млн грн).

“Приклад Вільховецької ОТГ чітко свідчать, що при грамотному управлінні навіть раніше дотаційні населені пункти після об'єднання здатні суттєво підняти свої надходження, – прокоментував дані Іван Дем'янчук, директор Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного при підтримці Програми “U-LEAD з Європою”. – До об'єднання бюджети сіл, що увійшли до складу Вільховецької громади, були дотаційними на 60%. Вже зараз, всього лише через два роки існування ОТГ, дотація складає лише 40% бюджету громади. Натомість власні надходження – 60% бюджету. Такі дані найкраще свідчать про успішність децентралізаційної  реформи. Цифри не брешуть і не піддаються впливу емоційних заяв”.

Щодо надходжень податку на доходи фізичних осіб, які займають найбільшу питому вагу в доходах місцевих бюджетів, то вони склали 110,7 млрд грн або 57,4 % від загальної суми доходів місцевих бюджетів. У порівнянні з 2016 роком надходження ПДФО в цілому по Україні зросли на +40,1 %, по бюджетах міст обласного значення – +37,5%, по бюджетах 159-ти ОТГ приріст надходжень ПДФО склав 41,2%, що на 1,1% більше, ніж в цілому по Україні та на 3,7% більше показника приросту по бюджетах міст обласного значення.

Моніторинг проводився серед 159 ОТГ, які отримували надходження ПДФО у 2016 та 2017 роках.

Докладніше з моніторингом щодо темпів зростання власних доходів бюджетів можна ознайомитися за посиланням http://decentralization.gov.ua/news/8268

Закарпатський Центр розвитку місцевого самоврядування

 

Про Захід